Η πολιτική συγκάλυψη ενός σκανδάλου

*(αναδημοσίευση από την “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ”  30 Ιουνίου 2012)

Επιφανείς καθηγητές και υπάλληλοι του Παντείου, όπως αποφάνθηκε και η δικαιοσύνη, διενεργούσαν για χρόνια απάτες με τρόπο «επιστημονικό», οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα δισεκατομμύρια δραχμές να χαθούν από τα ταμεία του πανεπιστημίου. Αυτό που δεν αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις όμως, είναι ότι οι καθηγητές αυτοί, είχαν στενές σχέσεις με την πολιτική εξουσία. Τόσο στενές, που παρά τα ενοχοποιητικά πορίσματα που προηγήθηκαν της δίκης (τόσο των ορκωτών λογιστών,  όσο και του υπουργείου Οικονομικών και μάλιστα επί θητείας Ν. Χριστοδουλάκη) αρκετοί πολιτικοί δεν δίστασαν να εμφανιστούν ως μάρτυρες υπεράσπισης των ανθρώπων που είχαν καταχραστεί δημόσιο χρήμα.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος (που άφησε το στίγμα του στην τελευταία περίοδο της πολιτικής του θητείας με την περιβόητη φράση «μαζί τα φάγαμε») ο Ανδρέας Λοβέρδος, από τους θερμότερους υποστηρικτές του μνημονίου και ο Φώτης Κουβέλης, κυβερνητικός εταίρος σήμερα, παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο ως μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορούμενων που τελικά (και παρά τις αφόρητες πιέσεις για το αντίθετο) καταδικάστηκαν . Στη λίστα των μαρτύρων υπεράσπισης φιγουράρουν επίσης τα ονόματα του Γεράσιμου Αρσένη, του Γιάννη Πανούση, τηςΦάνης Πάλλη Πετραλιά και του Παναγώτη Ρουμελιώτη.

Ακόμα και ο τότε πρωθυπουργός, Κ.Σημίτης, είχε φρίξει με την έκταση εκείνου του σκανδάλου, για το οποίο ήταν πολύ καλά ενημερωμένος καθώς ένας από τους δύο γενναίους πανεπιστημιακούς που το αποκάλυψαν, με τεράστιο προσωπικό κόστος, ήταν ο καθηγητής  και παλιός μαθητής και φίλος του, Ονούφριος Φαρμακίδης, μαζί με τον καθηγητή  Η. Σιδηρόπουλος (που οι δυο τους βρέθηκαν μαζί για ένα διάστημα στην πρυτανεία και αντιπρυτανεία του Παντείου μετά τη θητεία των κατηγορουμένων –σήμερα δυστυχώς δεν ζει κανείς τους ).

Εξίσου καλά ενημερωμένος ήταν και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, τότε, Νίκος Χριστοδουλάκης, (που είχε διενεργήσει έλεγχο και γνώριζε από πρώτο χέρι τις απάτες)  αλλά στο Μαξίμου είχε επικρατήσει τότε η άποψη του Κ.Σημίτη που ζήτησε (προς μεγάλη απογοήτευση και προσωπική πικρία του στενού του φίλου Ο.Φαρμακίδη) να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, καθώς το σκάνδαλο θα μπορούσε να έχει πολιτικό κόστος και για την κυβέρνηση.

Από το 1998, που άρχισαν δειλά οι πρώτες αποκαλύψεις, έγιναν πολλές προσπάθειες να εξαφανιστούν στοιχεία, να κλείσουν στόματα και να σταματήσουν οι έρευνες (Οι Η. Σιδηρόπουλος και Ο.Φαρμακίδης δέχονταν  απειλές για τη ζωή τους, ο δεύτερος μάλιστα είχε δεχθεί κι επίθεση από μπράβους).

Πολλοί  από τους κατηγορούμενους είχαν σημαντικές προσβάσεις στην τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (αν και οι περισσότεροι πολιτικά δεν ανήκαν στους «εκσυγχρονιστές») και μία από τους υπόλογους στη Δικαιοσύνη τότε, σύμφωνα με την έκθεση του υπ. Οικονομικών, ήταν  και η πρώην υφυπουργός Παιδείας, καθηγήτρια Ελένη Στεφάνου.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s