Scripta manent

Προεκλογικά όλοι λένε μια -δυο ( τρεις…πολλές) κουβέντες παραπάνω.  Το έχουμε συνηθίσει αυτό. Ο Γιώργος  Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές χάρη στην κεντρική προεκλογική τοποθέτηση «Λεφτά υπάρχουν». Αργότερα καταλάβαμε ότι εννοούσε  των μισθωτών και των συνταξιούχων. Η εξήγηση ήταν η αναμενόμενη: παραλάβαμε χάος, καμένη γη, δεν ξέραμε πόσο μεγάλο ήταν το έλλειμμα  κτλ.

Η  εν λόγω προεκλογική συνήθεια του πρωθυπουργού και των υπουργών του, όμως, έγινε και μετεκλογικό κουσούρι. Πριν από λίγο καιρό, μεταξύ άλλων,  ο Θ. Πάγκαλος διαβεβαίωνε ότι  «δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε στο ΔΝΤ», ο Μιχάλης  Χρυσοχοίδης ότι θα αναλάβει προσωπικά τη σύλληψη των δραστών της Κούνεβα και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου  ότι δεν θα επιβαρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Όπως και να έχει,  οι δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης ,  για όσους διαθέτουν  την απαιτούμενη νηφαλιότητα,  ενίοτε είναι απολαυστικές, ειδικά όταν ο χρόνος τους έχει αποδώσει την πραγματική τους αξία.
Γιώργος Παπανδρέου
13-1-2010( κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο για τη συμπλήρωση 100 ημερών της κυβέρνησής του).
 «Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φύγουμε από το ευρώ ούτε να προσφύγουμε στο ΔΝΤ. Δεν το έχουμε ανάγκη».
“Ποτέ δεν είπαμε ότι θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ».
«Θεωρώ ότι ο πολίτης αισθάνεται ασφαλέστερος, πολύ ασφαλέστερος σήμερα , απ΄ότι αισθανόταν πριν λίγους μήνες».

Μιχάλης Χρυσοχοίδης 
(για την υπόθεση Κούνεβα που ξαναμπήκε στο … αρχείο)

27-1-2010 (δημόσια δήλωση)
“Πιστεύω ότι αποτελεί θέμα τιμής για τη χώρα μας, για τη δημοκρατία μας, για την πολιτεία, να βρεθούν οι δράστες αυτής της υπόθεσης. Είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες, προκειμένου ο δράστης ή οι δράστες αυτής της υπόθεσης να συλληφθούν, να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.”

8-11-09 (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
« Eδώ έχουμε ζήτημα. Mεγάλο, τεράστιο. Θα την αναλάβω προσωπικά την υπόθεση. H Kούνεβα είναι ένα σύμβολο. .. δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε στείλει τους δράστες στη Δικαιοσύνη. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τους πιάσουμε. Δεν προαναγγέλλω συλλήψεις, δεν μ’ αρέσει να το κάνω, αλλά δημοσιοποιώ την απόφασή μου να το αναλάβω προσωπικά. …Eίναι και χρέος μας να είμαστε περήφανοι ως κοινωνία, ότι εδώ τέτοια δεν περνάνε. Eδώ έχουμε και εφαρμόζουμε τους νόμους. Ολοι».
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
 23-10-09
(στα  ΝΕΑ)

«Σίγουρα δεν θα επιβαρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα». (απαντώντας σε ερώτηση για το ποια εισοδήματα θα επιβαρυνθούν για την αύξηση των φορολογικών εσόδων)

25-10-09
 (στη Real News)

«Οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους πολίτες προγραμματικά είναι αδιαπραγμάτευτες. Θα στηρίξουμε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, θα βοηθήσουμε τους νέους να βρουν δουλειά, θα τονώσουμε την οικονομία, θα προχωρήσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας».
28-3-10
(στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
« Ο μηχανισμός που αποφασίστηκε από τους ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης είναι μια μεγάλη νίκη της Ελλάδας και μια μεγάλη επιτυχία της ευρωζώνης…»
« Το ΔΝΤ συμμετέχει στο μηχανισμό με ρόλο μειοψηφικό και συμπληρωματικό. Και σε καμία περίπτωση ο όποιος ρόλος του δεν συνεπάγεται νέα μέτρα.».
10-1-10
(στη Real news)
«Να περιμένετε αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό για αμοιβές έως 2.000 ευρώ το μήνα».

Θεόδωρος Πάγκαλος – 21-2-10 (στο  ΒΗΜΑ, για το αν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ)

« Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοια. Εμείς είμαστε στο ευρωπαϊκό σύστημα. Αυτό έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα, είναι στρατηγική επιλογή, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και δεν θα το κάνουμε. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί καν να το κάνουμε. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πούμε σε έναν συνομιλητή μας από την Ευρώπη “κοίταξε να δεις, κάνω για σένα ό,τι θα μου ζητούσε και το ΔΝΤ κι εσύ δεν κάνεις καν μία χρηματιστηριακή αντικερδοσκοπική κίνηση, ή δεν κάνεις τις κατάλληλες δηλώσεις τη σωστή στιγμή”».

Ιούνιος 2010 (στο blog kafeneio.gr)

«Εμείς στο Δ.Ν.Τ. είμαστε μέλη, είναι λογικό όταν πήγαμε στην Ε.Ε. να ζητήσουμε βοήθεια να μας πουν, εδώ δεν υπάρχει μηχανισμός, γιατί δεν πάτε εκεί που υπάρχει και είστε και ιδρυτικό μέλος. Γιατί δεν πρέπει να το ξεχνάμε η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του Δ.Ν.Τ. , βέβαια έχει μικρή συμμετοχή, γιατί είμαστε μικρή χώρα. Ήταν λογικό επιχείρημα, δεν μπορείς να πεις εγώ δεν θέλω Δ.Ν.Τ. γιατί δεν αρέσει στην Παπαρήγα».

«Τι μας ζητάει το Δ.Ν.Τ. που δεν έπρεπε να το κάνουμε;”
Λούκα Κατσέλη
(Κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων  της κυβέρνησης στη Βουλή)

«Για την άμεση αναθέρμανση της οικονομίας προωθούμε πέντε σχέδια νόμου, που θα καταθέσουμε στη Βουλή μέσα στις επόμενες 100 ημέρες. Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά στην άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά…Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά στην προστασία των δανειοληπτών από την υπερχρέωση…Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά στην προστασία των καταναλωτών…. Το τέταρτο νομοσχέδιο αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας νέων επιχειρήσεων. …Το πέμπτο νομοσχέδιο αφορά στην αναβάθμιση των βιομηχανικών και επιχειρηματικών περιοχών…»
10-3-2010
“Νομίζω ότι, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός χθες, περιμένουμε να πέσουνε τα περιθώρια κινδύνου (spreads) στο ίδιο επίπεδο που έχει η Πορτογαλία κλπ. Αυτή τη στιγμή κυμαίνονται γύρω στο 300. Περιμένουμε, δηλαδή, να πέσει κάτω από το 250”.
Τίνα Μπιρμπίλη
26-1-2010
( στο ρ/σ ΒΗΜΑ)
 «Αυτό που έχουμε πει, που είπαμε από την αρχή, είναι ότι ουσιαστικά από το νόμο Σουφλιά εμείς αναστέλλουμε μόνο το κομμάτι εκείνο που αναφέρεται στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Αυτό γίνεται γιατί πιστεύουμε ότι δεν μπορείς να εισπράττεις χρήματα για να καλύπτεις μια παρανομία και μια αυθαιρεσία».
16-10-2010
(στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή για των Ασωπό)
 «Αυτοί που ρυπαίνουν θα σταματήσουν και θα πληρώσουν την απορρύπανσή του».
της Βασιλικής Σιούτη (2011- ΕΨΙΛΟΝ της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s