Ο κύκλος των χαμένων βουλευτών στο διαρκώς μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο

syiza_2

Της Βασιλικής Σιούτη

Είναι γνωστό ότι κάθε χώρα που προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπει μετά από λίγο καιρό το πολιτικό σκηνικό της ν’ ανατρέπεται. Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου που έφερε στη χώρα το ΔΝΤ έπεσε λίγο μετά, αλλά ούτε και η κυβέρνηση του «τεχνοκράτη» Λ. Παπαδήμου που ακολούθησε, κατάφερε να σταθεί. Το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε και ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος της πρώτης «εθνικής» κυβέρνησης, ο ΛΑΟΣ του Γ.Καρατζαφέρη, καταποντίστηκε, με τα πρωτοκλασάτα στελέχη του να πηδάνε στη σωσίβια λέμβο της Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα του 4-5% μέχρι το 2009, αναδείχθηκε σε αξιωματική αντιπολίτευση και σήμερα έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις. Κι όπως συνέβη στην Ουγγαρία, όπου η προσφυγή στο ΔΝΤ, μεταξύ άλλων εκτόξευσε και το νεοφασιστικό κόμμα Jobbik στο 16,7%, εδώ ήταν το κόμμα της Χρυσής Αυγής που από το περιθώριο βρέθηκε στη Βουλή, με 6,92% και 18 βουλευτές.

Αυτές ήταν οι πρώτες συνέπειες. Το πουλόβερ όμως εξακολουθεί να ξηλώνεται. Οι αλλαγές συνεχίζονται, σε ένα πολιτικό τοπίο ρευστό που διαρκώς μεταβάλλεται. Οι πρωταγωνιστές επιχειρούν να πάρουν θέση στο επόμενο σκηνικό που θα στηθεί, το οποίο όμως ακόμα δεν γνωρίζουν.

Μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου πολλοί προέβλεπαν ότι η σύνθεση των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων δεν θα παρέμεναν ίδιες μέχρι τη λήξη της θητείας αυτής της Βουλής. Έξι μήνες μετά το τοπία είναι ήδη διαφορετικό.

Η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε με 129 βουλευτές και σήμερα έχει 125, καθώς μέσα σε αυτούς τους μήνες έχασε 4 (Νικολόπουλος, Κασαπίδης, Σταυρογιάννης, Σολδάτος). Το ΠΑΣΟΚ μετρά μεγαλύτερες απώλειες. Από τους 33 έφτασε τους 25, μετά τις διαγραφές 8 βουλευτών (Μπόλαρης, Γκερέκου,Κουτσούκος, Κασσής, Παραστατίδης, Ανδρουλάκης, Σκανδαλίδης, Λοβέρδος). Η ΔΗΜΑΡ, ο τρίτος εταίρος της συγκυβέρνησης, πληρώνει κι αυτή παρόμοιο κόστος, με μία διαγραφή επισήμως, (του Μιχελογιαννάκη που συνεργάζεται πλέονμε τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά άλλοι δύο ( Βουδούρης και Μουτσινάς) βρίσκονται στην έξοδο και θεωρούνται ήδη «ξένο σώμα». Επί της ουσίας η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι έχει 3 βουλευτές λιγότερους. Από τους 17 που είχε αρχικά, σήμερα υπολογίζει τους 14.

Κι ενώ μέχρι τώρα «αιμορραγούσαν» μόνο τα κόμματα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» άνοιξαν το νέο κύκλο των αλλαγών που τους συμπεριλαμβάνει όλους. Οι ΑΝΕΛ μπήκαν στη Βουλή με 20 βουλευτές και μετά την αποχώρηση των Μαρκόπουλου και Κουράκηέχουν μείνει με 18 (μέχρι χθες) . Εκτός από τους δύο βουλευτές, όμως, το κόμμα εγκατέλειψαν 4 ακόμα στελέχη (Ζώης, Γιαννάκης, Μανώλης, Σταμάτης).

Οι αποχωρήσεις αυτές δεν εξέπληξαν τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Για κάποιους από αυτούς ήταν γνωστό ότι ήθελαν να φύγουν, με σκοπό τη δημιουργία ενός «καθαρόαιμου δεξιού, λαϊκού, πατριωτικού κόμματος». Συζητούσαν μάλιστα και με κάποια στελέχη της Ν.Δ, διαγραμμένους και μη.

«Η κατάσταση στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» αυτή τη στιγμή λειτουργεί προς όφελός μας» αναφέρει στέλεχος της Ν.Δ. «Η διάλυση ή η αποδυνάμωσή τους, ενθαρρύνει την επιστροφή των ψηφοφόρων τους στη Ν.Δ. Αν όμως επιχειρήσουν να φτιάξουν ένα νέο κόμμα, μπορεί και να έχουμε πρόβλημα. Αν το φτιάξουν, όμως, και αν πετύχει» επισημαίνει, δίνοντας έμφαση στα δύο «αν».

Την ίδια στιγμή η Ν.Δ, που δείχνει να αντέχει με λιγότερες φθορές, προς το παρόν, κρατάει στο συρτάρι της τα σχέδια περί μετατροπής της Ν.Δ σε ένα ευρωπαϊκό-μεταρρυθμιστικό κόμμα, πιο ευρύχωρο, για να χωράει κι άλλα πολιτικά στελέχη, όπως κάποια του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ που δεν θα είχαν αντιρρήσεις για κάτι τέτοιο. Στελέχη του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού/μεταρρυθμιστικού ΠΑΣΟΚ συζητούσαν πολύ καιρό πριν, με φιλελεύθερα στελέχη της Ν.Δ, όπως τους Κ.Χατζηδάκη, Α.Σπηλιωτόπουλο και Κ.Μητσοτάκη, την ένωση των δυνάμεων τους. Μόνο που τότε ήταν ακόμα η εποχή που ο Α.Σαμαράς ήταν «αντιμνημονιακός». Σήμερα, ο Α.Σαμαράς ακολουθεί μία πολιτική που τα στελέχη αυτά εγκρίνουν, ενώ «προδομένοι» από την πολιτική αυτή, νιώθουν κάποιοι από εκείνους που μέχρι τότε ήταν οι πιο φανατικοί οπαδοί του.

Κεντροαριστερά

aganaktismenoi-syntagmaΟ Μ. Χρυσοχοίδης αναφέρει συχνά ότι δεν φτάνει μόνο η συναίνεση πλέον και ότι χρειάζεται και η ένωση. Ο Α.Λοβέρδος που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα στηρίζει την κυβέρνηση. Στο χώρο αυτό έχουν συγκεντρωθεί πολλές προσωπικότητες, -κομματικά ανέστιοι οι περισσότεροι- που έχουν φτιάξει κι από έναν «πολιτικό όμιλο» για τον περίφημο «διάλογο για την κεντροαριστερά»: Εκτός από τη νέα είσοδο του Α.Λοβέρδου, στο χώρο αυτό προυπήρχαν ο Γ.Φλωρίδης, ο Η.Μόσιαλος, ο Γ.Ραγκούσης , ο Γ.Τούντας , ενώ στις ζυμώσεις παίρνουν μέρος αρκετοί ακόμα πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, κυρίως, όπως ο Ν.Χριστοδουλάκης, ο Α.Παπαδόπουλος, η Άννα Διαμαντοπούλου κ.α Κανείς τους δεν αμφισβητεί την πολιτική των μνημονίων, αντιθέτως οι περισσότεροι υπερθεματίζουν και βασική επιδίωξή τους είναι ο σχηματισμός ενός κόμματος «με ευρωπαϊκό χαρακτήρα που θα στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις». Ο κύριος λόγος που δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν το κόμμα αυτό, είναι –όπως παραδέχονται οι περισσότεροι- η έλλειψη ενός ηγέτη που να του αναγνωρίζουν το προβάδισμα οι υπόλοιποι. Από την πλευρά της αριστεράς, πολλοί τους κατηγορούν ότι επιδιώκουν να παίξουν το ρόλο της εφεδρείας («κυβερνητική τσόντα» το λένε) αντικαθιστώντας τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που θα έχουν την τύχη του ΛΑΟΣ.

Συνεργάτης του Α. Σαμαρά μιλά για «άθροισμα προσωπικών επιδιώξεων που δεν εκπροσωπούν κάτι στην κοινωνία». Στην ερώτηση εάν κάποιοι από τη Ν.Δ συνομιλούν μαζί τους ή αν θα συνεργάζονταν με τα πρόσωπα αυτά, απαντά: «Οφείλεις να προετοιμάζεσαι. Σενάρια υπάρχουν πολλά. Θα δούμε, ανάλογα με τις εξελίξεις. Σε κάθε συνεργασία πρέπει να υπάρχει κι ένα υπόβαθρο όμως». Σε άλλη ερώτηση για το εάν κάποιοι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ θα χωρούσαν στην «ευρύτερη Ν.Δ», αναρωτιέται εάν αυτοί θα είχαν να προσφέρουν κάτι πέρα από τον εαυτό τους. Σε μετρήσεις που έχουν γίνει πάντως, ούτε ένα κόμμα Λοβέρδου, ούτε κάποιου άλλου πολιτικού αυτού του χώρου, φαίνεται ότι θα είχε κάποια τύχη. Ορισμένοι από αυτούς πιστεύουν ωστόσο ότι «εάν ΔΗΜΑΡ και εκσυγχρονιστές ενώναμε τις δυνάμεις μας, θα παίρναμε 15%».

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, που συμμετέχουν κι αυτοί στον «διάλογο για την κεντροαριστερά» βλέπουν τις δυνάμεις τους να υποχωρούν και είναι περίπου κοινή πεποίθηση ότι πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Ουσιαστικές πολιτικές διαφορές δεν υπάρχουν. Η ηγεμονία στο χώρο είναι που προκαλεί τις συγκρούσεις, αλλά όπως επισημαίνει σημαίνων στέλεχός τους, «αν συνεχίσουν έτσι δεν θα υπάρχει καν σε λίγο ο πολιτικός χώρος στον οποίο αμφότεροι επιθυμούν να ηγεμονεύσουν».

Κάποιοι, όπως Γ. Φλωρίδης έχουν ζητήσει να διαλυθούν τα δύο κόμματα και όλοι μαζί να πάνε σε ένα ιδρυτικό συνέδριο και να εκλέξουν όργανα. Με την πρόταση αυτή διαφωνούν στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στη ΔΗΜΑΡ που προτιμούν ένα μοντέλο συνασπισμού, όπως εκείνο της ιταλικής «Ελιάς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συμμαχίες

Τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΔΗΜΑΡ, υπάρχουν κι αυτοί, όπως π.χ ο Κ.Σκανδαλίδης, που θα έβλεπαν κυβερνητική συνεργασία και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν επικρατούσαν οι μετριοπαθέστερες φωνές.

Στο ΣΥΡΙΖΑ το «Αριστερό Ρεύμα»,ωστόσο, κατέγραψε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη μία ισχυρή επιρροή της τάξης του 25% , αλλά αν προσθέσει κανείς σε αυτή και άλλες δυνάμεις, ριζοσπαστικότερες της κεντρικής γραμμής, θα διαπιστώσει ότι όταν κι αν ο Α.Τσίπρας κάνει την κίνηση προς το κέντρο, «τα νώτα του θα είναι εκτεθειμένα» όπως επεσήμαινε στέλεχος του κόμματος.

«Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη φάνηκε ξεκάθαρα ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κάτι αριστερότερο από τη γραμμή της πλειοψηφίας, με ισχυρή επιρροή» αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας που παρατηρεί ότι συμβαίνει στο αντίπαλο στρατόπεδο. Το τελευταίο διάστημα αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ επικρίνουν στελέχη όπως τον Γ.Δραγασάκη και τον Γ.Σταθάκη για υποχώρηση από τη θέση της καταγγελίας του μνημονίου. «Τουλάχιστον η θέση αυτή δεν είναι πάντα ξεκάθαρη στο δημόσιο λόγο τους» αναφέρει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που δεν θεωρεί δεδομένη την ενότητα του χώρου μελλοντικά. «Την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνει το εάν θα προχωρήσει σε ρήξη με την πολιτική του μνημονίου ή θα μπει σε λογική διαχείρισης» αναφέρει.

Το κεντρικό ζήτημα που έχει να λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με ποιον θα συμμαχήσει σε περίπτωση που αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, όπως δείχνουν οι μετρήσεις. Οι αντίπαλοί του κάνουν ότι μπορούν για να του στερήσουν τη δυνατότητα πιθανών συμμαχιών. Το επιτελείο του Α.Τσίπρα δεν φαίνεται να μπορεί να το λύσει εύκολα αυτό, μετά και τη διάσπαση των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», την οποία κάποιοι συσχετίζουν.

Τελευταία έχουν πυκνώσει ωστόσο οι συνομιλίες τους με στελέχη που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αν και πολλοί αναρωτιούνται αν όλοι αυτοί τους βλάψουν τελικά αντί να τους ωφελήσουν. Η (σε συνεννόηση με συνεργάτη του Α.Τσίπρα) εμφάνιση της Σοφίας Γιαννακά στην εκδήλωση για την «3η Σεπτέμβρη» προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις , όπως και η αρθογραφία στην «Αυγή» στελεχών όπως ο Ν.Χριστοδουλάκης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Υπάρχουν πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, με «αριστερότερο» προφίλ που σε προσωπικές συζητήσεις τους αφήνουν να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εικόνα «κυβερνησιμότητας» του ΣΥΡΙΖΑ.

Άμεση σχέση με την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού έχει και η συζήτηση για την απλή αναλογική που τέθηκε ξαφνικά εσχάτως με πρωτοβουλία του Φώτη Κουβέλη και εντάσσεται στο σχεδιασμό των κυβερνητικών δυνάμεων για να περιορίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας θα κρατήσουν αρκετά χρόνια ακόμα, μέχρι να αναδιαμορφωθεί η νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα» αναφέρει και ο πολιτικός επιστήμονας, Χριστόφορος Βερναρδάκης. «Αλλάζει η οικονομία, αλλάζουν οι σχέσεις και τα συμφέροντα, αλλάζει η ταξική σύνθεση της κοινωνίας, άρα θα αλλάζει και η πολιτική εκπροσώπηση. Για αρκετό καιρό ακόμα θα έχουμε μεταβατικές κυβερνήσεις, τακτικές κινήσεις και αλλαγές σε όλες τις παρατάξεις, δεξιά κι αριστερά. Όταν ολοκληρωθούν οι οικονομικές και οι κοινωνικές αλλαγές, τότε θα έχουμε ένα πιο ξεκάθαρο πολιτικό τοπίο».

Μέχρι τότε, προφανώς, θα δούμε πολλά κόμματα και πρόσωπα που θα αναλώνονται και θα συνθλίβονται, καθώς η χώρα θα μεταβαίνει στη νέα και άγνωστη εποχή.

Δημοσιεύθηκε στον «Επενδυτή» 16/12/12

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s