Σαμαράς και δανειστές ελέγχουν -προς το παρόν- το παιχνίδι

  

Της Βασιλικής Σιούτη

Ικανοποιημένος  από τις εξελίξεις εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του, καθώς οι δανειστές τους επαινούν ότι τα πάνε  καλά, η ελληνική κοινωνία –προς το παρόν- δεν  αντιδρά, οι κυβερνητικοί τους εταίροι εισπράττουν περισσότερη φθορά από τους ίδιους και ο βασικός τους αντίπαλος παραμένει χωρίς συμμάχους.fb01a0dc200578a93b49bc7a4f08160f_XL

 Όσο για τα χρήματα της πολυσυζητημένης δόσης, αυτό που ουσιαστικά καλείται να κάνει τώρα ο πρωθυπουργός,  είναι να επαναλάβει το θαύμα του Χριστού με τους πέντε άρτους και τα δύο ψάρια, με τα οποία κατάφερε να χορτάσει ένα πλήθος εκατοντάδων πεινασμένων ανθρώπων. Θα το καταφέρει; Κανείς δεν ελπίζει στο θαύμα.

            «Τα χρήματα της δόσης δεν θα μας βγάλουν από  την κρίση» παραδέχονται οι πιο μετριοπαθείς συνεργάτες του πρωθυπουργού, «αλλά για πρώτη φορά υπάρχει  κάτι εξισορροπητικό απέναντι στα σκληρά πακέτα μέτρων. Το βάρος του μένει να αποδειχθεί».

            Στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να εμφανίσουν τον πρωθυπουργό, ως το μόνο σημείο αναφοράς για όλους τους άλλους και το μοναδικό αρχηγό  που έχει σχέδιο, ισχυριζόμενοι ότι «όλοι οι άλλοι είναι τακτικιστές».

            Η αλήθεια είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ κάποιοι –όχι χωρίς ν’ ανησυχούν- έλεγαν την περασμένη εβδομάδα,  ότι  ο Α.Σαμαράς «αποδείχθηκε ικανότερος απ’ ότι περιμέναμε». Ισχυρίζονται ότι διαχειρίζεται με μεγαλύτερη πολιτική επιδεξιότητα την κατάσταση από ότι ο Γ.Παπανδρέου και του προσάπτουν ότι αποκομίζει οφέλη, συνεχίζοντας να ασκεί  την πολιτική με τον παραδοσιακό τρόπο. «Η Ν.Δ βολεύει σχεδόν όπως παλιά τον κόσμο της και  όχι όπως ο Γ.Παπανδρέου που με  το opengov και τους αλεξιπτωτιστές του έδιωξε μακριά το δικό μας κόσμο».

            Στην Ιπποκράτους σχολιάζουν επίσης, αποδίδοντας το σε  αποτελεσματικούς χειρισμούς, ότι «για τον Α. Σαμαρά δεν έχει βγει κανενός είδους  σκάνδαλο , ενώ για τον Γ.Παπανδρέου υπήρχαν συνεχείς αναφορές στα ΜΜΕ για συνεργάτες και μέλη της οικογένειας του από τον πρώτο κιόλας μήνα». 

            Ακολουθώντας πιστά την πολιτική αυτή, που δε φαίνεται να μπορεί να ανατρέψει την ύφεση και τα αποτελέσματά της, ευελπιστούν περισσότερο στη συγκράτηση της επιδείνωσης και σε «μπαλώματα».

            Σκοπός, τόσο της κυβέρνησης,  όσο και των δανειστών, είναι το κυβερνητικό αυτό σχήμα να αντέξει τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, που θα γίνουν οι γερμανικές εκλογές. Η Γερμανία δε θέλει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσει τώρα το ενδεχόμενο μιας πιθανής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κι ακόμα και ο γερμανός πρέσβης στις συνομιλίες του στην Αθήνα δεν κρύβει ότι επιθυμούν οπωσδήποτε «να πετύχει η προσπάθεια του κ. Σαμαρά». Μετά τις γερμανικές εκλογές είναι πιθανό να αποφασιστεί ένα πραγματικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, που θα το καταστούσε βιώσιμο (προφανώς όχι  χωρίς  ανταλλάγματα και πάλι), αλλά οπωσδήποτε αυτή τη φορά θα είχε κόστος και για τους Γερμανούς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Μέρκελ προεκλογικά θέλει να εμφανίζει το «ελληνικό πείραμα» ως επιτυχές, γι’ αυτό και θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν το  –κατ’ αυτούς- «πολιτικό ατύχημα».

            Το σενάριο για ελληνικές εκλογές το φθινόπωρο, μετά τις γερμανικές, είναι υπαρκτό και στο διάστημα αυτό σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν διάφορα «όπλα» που συγκεντρώνουν. Πέρα από την αξιοποίηση του κλίματος μετά από ένα κούρεμα, εάν αυτό επιτευχθεί, σχεδιάζουν και την αποδυνάμωση των αντιπάλων. Για παράδειγμα, μετά το  «κάψιμο» του Καμμένου, κυκλοφορούν σενάρια για πιθανή διάσπαση και της ΧΑ. Οι φήμες λένε ότι η κυβέρνηση διαθέτει στοιχεία για τη δράση κάποιων στελεχών της πριν από  την είσοδό τους στη Βουλή, τα οποία όμως κρατούνται για να εμφανιστούν στον κατάλληλο πολιτικό χρόνο που εξυπηρετεί την τακτική τους.

 Πολιτικά, ο στόχος τους είναι να διευρύνουν τις δικές τους συμμαχίες, ενσωματώνοντας παράλληλα ότι μπορούν, αλλά και να αφαιρέσουν κάθε δυνατότητα από το ΣΥΡΙΖΑ να βρει συμμάχους για να κυβερνήσει,  σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να ανατρέψουν την πρωτιά που φέρεται να έχει στις δημοσκοπήσεις.

«Το θέμα τώρα είναι οι συμμαχίες» συμφωνούν στο ΠΑΣΟΚ και τη  ΔΗΜΑΡ, που δεν ελπίζουν ότι στο επόμενο διάστημα θα δουν να εισρέει μαζικά ο κόσμος στα κόμματά τους.  Οι περισσότεροι φοβούνται  ότι εάν η κυβέρνηση αποτύχει, θα χρεωθούν την αποτυχία όλοι μαζί, ενώ αν τα πάει καλά, θα το πιστωθεί η Ν.Δ.. Την άποψη ότι ,αν υπάρξει ανάκαμψη θα τη χρεωθεί μόνος του ο Α.Σαμαράς, εκφράζουν κυρίως όσοι αμφισβητούσαν από την αρχή τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην «κυβέρνηση της δεξιάς»,  γιατί «η δεξιά κυβερνάει,  μη γελιόμαστε» όπως λέει ένα από τα ιστορικά στελέχη  του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας: «Σε εμάς και τη ΔΗΜΑΡ απλώς έχουν μοιράσει κάποιες κρατικές θέσεις».

Στο  ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, πάντως,  εάν συνεχιστεί η πτωτική τάση της επιρροής τους, όπως καταγράφεται στις μετρήσεις, θεωρείται  πολύ πιθανό ότι θα κατεβούν ενωμένοι. Τελευταία ο Φ.Κουβέλης έχει αρκετούς προβληματισμούς για αυτό, αλλά και πιέσεις που εκφράστηκαν με την υποχώρηση τους από το «διάλογο με για την κεντροαριστερά» με το ΠΑΣΟΚ και την παραίτηση Μπίστη. Στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι η συμπόρευση αυτή είχε δρομολογηθεί από καιρό και  ότι « τώρα στη ΔΗΜΑΡ κάνουν πίσω, αλλά θα αναγκαστούν να το ξαναδούν».

Για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ  λέγεται ότι συνομιλεί με όλους και ότι έχει ανοιχτή γραμμή ακόμα και με τον Αλέξη Τσίπρα. Οι σχέσεις του με τον Α.Σαμαρά είναι καλή, αν και κινδύνεψε με το θέμα της ιθαγένειας που είναι από τις πιο βασικές διαφορές τους.

            «Δεν μπορεί να κάνει πίσω ο πρωθυπουργός γιατί είναι αίτημα της κοινωνίας και μάλιστα από αυτά που μπορεί να ανταποκριθεί» λένε συνεργάτες του. Πιστεύουν δηλαδή ότι τα άλλα δύο κόμματα έρχονται σε αντίθεση με την απαίτηση της κοινωνίας για το μεταναστευτικό. «Η κοινωνία έχει αποφανθεί»λένε. «Η  κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει αποθαρρυντικά. Να σταματήσει  τα κύματα μεταναστών και προσφύγων. Όχι με όρους ρατσιστικούς, αλλά επειδή δεν το αντέχει η χώρα, οικονομικά και κοινωνικά. Να σεβαστούμε και τις ευαισθησίες της αριστεράς, αλλά ο νόμος Ραγκούση κατέπεσε. Αποφάνθηκε η δικαιοσύνη και πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι της χώρας».

Τα περί εκλογικού  νόμου θα συνεχίσουν να συζητούνται. Άλλωστε, αν αποφασίσουν να τον αλλάξουν, ακόμα και χωρίς τις 200 ψήφους μπορούν, απλώς θα ισχύει στις μεθεπόμενες εκλογές. «Αν οι πρώτες αποβούν άκαρπες, όμως, μπορεί να πάμε αμέσως σε δεύτερες (όπως έγινε με του Μαΐου και του Ιουνίου) κι εκεί να ισχύσει» συζητούσαν πρόσφατα στελέχη των τριών κομμάτων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ικανοποιημένοι σε γενικές γραμμές από τη συνεργασία των τριών πλευρών μέχρι τώρα. Εκτιμούν ότι ο Φ.Κουβέλης ελέγχει το κόμμα του, ενώ ο Ευ.Βενιζέλος παρά τη συρρίκνωση του δικού του,  εξακολουθεί να δυσκολεύεται. Η περαιτέρω αμφισβήτηση  θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της υπόθεσης «Λίστα Λαγκάρντ» και από τα ποσοστά που θα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

            Και οι τρεις πλευρές παρατηρούν, με ικανοποίηση, ότι ο «Ο Σύριζα καθυστερεί πολύ στις συμμαχίες». Ακριβώς αυτός είναι και ο κεντρικός προβληματισμός στη Κουμουνδούρου, όπου πολλά στελέχη γύρω από τον πρόεδρο πιστεύουν ότι τις περασμένες εκλογές τις έχασαν ακριβώς επειδή δεν είχαν συμμαχίες. Επειδή αυτό όμως δε θα λυθεί πολύ εύκολα, στο ΣΥΡΙΖΑ συζητάνε την προώθηση του πλάνου  για αυτοδυναμία.  Μέχρι πρότινος υπήρχε  κι ένα σενάριο που μιλούσε  για μεταβατική συμμαχική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 3-4 μηνών  η οποία  θα καταργούσε τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και τους νόμους για τα εργασιακά. «Αυτό θα έδινε στο ΣΥΡΙΖΑ την πρωτοβουλία κινήσεων και αυτός θα οδηγούσε τη χώρα σε  νέες εκλογές με σκοπό την αυτοδυναμία» αναφέρει συνεργάτης του Α.Τσίπρα.

            Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως παραμένει μόνος, με το κυβερνητικό μπλοκ να συσπειρώνεται εναντίον του στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, μη αφήνοντας του πολλά περιθώρια, πλην της διεκδίκησης αυτοδυναμίας, η επίτευξη της οποίας θα μοιάζει με ηράκλειο άθλο.

(Δημοσιεύθηκε στον «Επενδυτή)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s