Η ζωή (εξακολουθεί να) είναι ωραία για τον Γιώργο Παπανδρέου

7177_1

Ταξίδια, σούσι και διαλέξεις
Ο φόβος για γιούρτια στο Χάρβαρντ

Έξω από το κάδρο των ευθυνών για τη “λίστα Λαγκάρντ” κατάφερε να κρατηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου, παρ’ ότι η υπόθεση αυτή πρωταγωνιστεί στη δημόσια ζωή κυρίως επειδή η κυβέρνησή του δεν παρουσίασε αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ρίχνοντας το βάρος της διάσωσης της χώρας στις περικοπές μισθών και συντάξεων. Η ζωή για εκείνον συνεχίζεται κανονικά, απολαμβάνοντας τον ελεύθερο χρόνο, αλλά και τα προνόμια του βουλευτή και πρώην πρωθυπουργού της χώρας.

Της Βασιλικής Σιούτη
siouti@ependytis.gr

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έβαζε τη χώρα στην περιπέτεια της προσφυγής στο ΔΝΤ, πολλοί ήταν σίγουροι ότι μαζί με τους συνεργάτες του θα «έφευγε νύχτα» και μάλιστα με ελικόπτερο από την ταράτσα του Μαξίμου. Κι ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, όμως, φοβόταν ότι θα τους «έπαιρναν με τις πέτρες», όπως είχε πει. Η πραγματικότητα τους διέψευσε, καθώς η ζωή, τελικά, φάνηκε πιο καλή μαζί του.

Παρ’ ότι φεύγοντας, άφησε μία Ελλάδα σε μηχανική υποστήριξη κι ένα ΠΑΣΟΚ συντετριμμένο (που πήρε στο 43% και άφησε στο 13%), εξακολουθεί να ζει όπως πριν: ταξίδια στο εξωτερικό, σπορ, επαφές, συνεντεύξεις και έξοδοι στα αγαπημένα του εστιατόρια. Την ίδια στιγμή η χώρα παραμένει βυθισμένη στην ύφεση και στην ανεργία και το ΠΑΣΟΚ βουτηγμένο στα χρέη, με τους πιστωτές να κυνηγάνε τον Ευ.Βενιζέλο να τους πληρώσει ακόμα και τη σάουνα και το πολυτελές γυμναστήριο που είχε εγκαταστήσει στην Ιπποκράτους. Ο ίδιος, πάντως, θεωρεί ότι δεν ευθύνεται για τίποτα και ότι έκανε ότι καλύτερο μπορούσε. Έτσι λένε οι συνεργάτες του, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι χάρη σε αυτόν «η χώρα έμεινε όρθια».

Σήμερα είναι ο μεγάλος απών-παρών της υπόθεσης «Λίστα Λαγκάρντ» καθώς η ιστορία αυτή ξεκίνησε κι εξελίχθηκε στη δική του θητεία. Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έλεγε το περιβόητο, πλέον, «λεφτά υπάρχουν» εννοούσε, υποτίθεται, αυτά της φοροδιαφυγής, την οποία θα πάτασσε. Όταν του δόθηκε, όμως, η δυνατότητα να το κάνει, με την παραλαβή της λίστας καταθετών στην HSBC, που έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ, ουδόλως το έπραξε. Τις συνέπειες μίας από τις παραλήψεις της κυβέρνησής του ζούμε όλοι αυτές τις μέρες, καθώς το «έγκλημα» πρέπει να ακολουθήσει η «τιμωρία», τουλάχιστον για τα μάτια του κόσμου, αφού κανείς, σχεδόν, δεν περιμένει πραγματική τιμωρία των ενόχων.
Σχετικά με τον Γ.Παπανδρέου, δεν υπάρχει καμία ένδειξη, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, περί ποινικών ευθυνών. Αυτές περιορίζονται στον Γ. Παπακωνσταντίνου από τον οποίο φρόντισε να αποστασιοποιηθεί τελευταία . Οι σχέσεις των δύο έχουν ψυχρανθεί, καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών, με τον οποίο έβαλαν μαζί τη χώρα στο μνημόνιο, καλείται τώρα να «κολυμπήσει μόνος του» χωρίς βοήθεια.
Από τις τελευταίες εκλογές και μετά, στις οποίες ο Γ.Παπανδρέου ως πρώην πρωθυπουργός εξελέγη χωρίς σταυρό, συμμετέχει πλέον εντελώς τυπικά τόσο στις κομματικές όσο και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Από το φθινόπωρο μέχρι τα Χριστούγεννα ήταν σχεδόν «εξαφανισμένος», καθώς περνούσε αρκετό χρόνο στις ΗΠΑ λόγω και των διαλέξεων στο Χάρβαρντ.

Όταν έφτασε στη Βοστόνη, το περασμένο φθινόπωρο, λίγο πριν την έναρξη της πρώτης ομιλίας του στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, ήταν πολύ ανήσυχος γιατί δεν ήξερε τι θα συναντούσε στο κοινό που θα πήγαινε για να τον παρακολουθήσει. Έγκυρες πληροφορίες από το Χάρβαρντ αναφέρουν ότι το μόνο που ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός από τους υπεύθυνους εκεί, εκπλήσσοντας τους, ήταν στην είσοδο να γίνεται ένα διακριτικό τσεκάρισμα και να έχουν το νου τους «να μην περάσουν άτομα με γιαούρτια και ντομάτες». Οι υπάλληλοι του Χάρβαρντ δεν μπορούσαν να καταλάβουν και τους φάνηκε πολύ παράξενο, χρειάστηκε να τους το εξηγήσουν αρκετά οι συνεργάτες του, αλλά ήταν απολύτως συνεργάσιμοι και πρόθυμοι να πάρουν όσα μέτρα χρειαζόταν, αφού το θέμα είχε να κάνει με την ασφάλεια και την προστασία της εικόνας του επισκέπτη τους και πρώην πρωθυπουργού.
Την ίδια στιγμή τα μέλη της κοινότητας των Ελλήνων του Χάρβαρντ λάμβαναν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ένα email που ζητούσε από όλους τους να φροντίσουν, ώστε να μην υπάρξουν αποδοκιμασίες κατά τη διάρκεια των ομιλιών του πρώην πρωθυπουργού.
Εδώ και λίγο καιρό ο Γ.Παπανδρέου είναι και πάλι στην Ελλάδα. Σε όσους του άσκησαν κριτική, κατηγορώντας τον ότι παίρνει το βουλευτικό μισθό όντας απών, απάντησε ότι έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής την παρακράτηση από τη βουλευτική του αποζημίωση του ποσού που αντιστοιχεί στις ημέρες απουσίας του στο εξωτερικό .

Πριν από μερικές μέρες εθεάθη στο καινούργιο ιαπωνικό εστιατόριο της Κηφισιάς, Oozora, που φημίζεται για το σούσι του, με φιλική συντροφιά.
Ο Γ.Παπανδρέου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη συνεδρίαση της γραμματείας της ΚΟΕΣ, που έγινε πριν από λίγες μέρες, η οποία προετοιμάζει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και της οποίας είναι μέλος. Ο οδηγός του τον έφερε στην Ιπποκράτους, όπου έφτασε λίγο νωρίτερα, και ανέβηκε στον έκτο όροφο, για να μιλήσει πρώτα κατ’ ιδίαν με τον Ευ.Βενιζέλο. Στη συνέχεια όταν άρχισαν οι διαδικασίες, άκουσε την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και μετά αποχώρησε πριν τη λήξη και χωρίς να ακούσει τους υπόλοιπους.
Το ίδιο έκανε και στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπου εμφανίστηκε με casual αμφίεση και χακί μπουφάν. Έμεινε μόνο όσο μιλούσε ο πρόεδρος του κόμματος και περισσότερο ασχολούνταν με το ipad, παρά παρακολουθούσε την ομιλία.
Την εβδομάδα αυτή πέρασε αρκετές ώρες στο γραφείο που διατηρεί στη Βουλή, μαζί με τους στενούς συνεργάτες του, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Νίκο Αθανασάκη και Γιώργο Ελενόπουλο. Από εκεί πέρασαν και αρκετοί βουλευτές, με τους οποίους είχε χαλαρή κουβέντα. Αυτοί που διατηρούν συχνή επικοινωνία μαζί του είναι ο Θ.Μωραίτης, ο Ν.Σηφουνάκης, η Θ.Τζάκρη και ο Γ. Δριβελέγκας.
Συνεργάτες του έλεγαν αυτές τις μέρες ότι ο Γ.Παπανδρέου « έχει κάνει μεγάλη πορεία για να υπάρχει η χώρα σήμερα» και προσέθεταν ότι αυτό που προωθεί με την πολιτική του δράση τώρα είναι οι μεταρρυθμίσεις. «Για αυτές δουλεύει» ισχυρίζονται. Στην ερώτηση με ποιον τρόπο, αποφεύγουν να απαντήσουν συγκεκριμένα, επισημαίνουν όμως ότι «έχει διεθνείς συναντήσεις και επαφές, δε σταματάει να βλέπει ξένους ηγέτες και σημαντικές προσωπικότητες».
Ο Γ.Παπανδρέου έχει ενοχληθεί με πολλά τελευταία. Η στάση του Π. Ρουμελιώτη που υποστήριξε ότι ο πρώην πρωθυπουργός μπορούσε να αποφύγει την προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν ένα από αυτά, καθώς και η ανάμειξη του ονόματος της μητέρας του σχετικά με το fund των 500 εκατομμυρίων ευρώ της “λίστας Λαγκάρντ”.
Η σχέση του με τον Ευ.Βενιζέλο παραμένει τυπικά καλή, καθώς φαίνεται να τηρούνται κάποιες συμφωνίες που έχουν γίνει μεταξύ τους, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, καλή είναι και η σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο κάποτε στην Αμερική υπήρξαν και συγκάτοικοι. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Oregonian, του Ορεγκον των ΗΠΑ, αναφερόμενος στο νυν πρωθυπουργό, είπε ότι όταν ήταν αυτός πρωθυπουργός ήλπιζε ότι ο Α.Σαμαράς θα ήταν πιο συνεργάσιμος αλλά εκείνος ήταν «επικριτικός και εκμεταλλευόταν τον πόνο του ελληνικού λαού».Προσέθεσε όμως, ότι τώρα νομίζει ότι έχει αλλάξει. «Αποδέχθηκε ουσιαστικά το πρόγραμμα που είχα εγώ ακολουθήσει. Έχουμε προσωπική σχέση που κατά καιρούς διατηρούμε και βρισκόμαστε».
Ίσως αυτές οι καλές σχέσεις να έπαιξαν κι αυτές ένα ρόλο για την προστασία του Γ.Παπανδρέου, που εξακολουθεί να απολαμβάνει από το πολιτικό σύστημα, παρά τις αντίθετες προβλέψεις κάποτε.
(δημοσιεύτηκε στον «Επενδυτή»)

Advertisements

2 Comments

 1. Είναι γεγονός ότι ο Γιώργος δεν είχε την ευφράδεια ούτε του Βενιζέλου, του Σαμαρά, του Μιχαλολιάκου, του Καμένου, ούτε του μεγάλου ηγέτη, του Τσίπρα.Κυρίως, δεν είχε τη μαγκιά τους.
  Ούτε ένα “μαντάμ Μέρκελ”, ούτε ατάκες εξυπναδίστικες από το Βήμα της Βουλής, ούτε απειλές για ολοκαύτωμα στην ευρωζώνη. Πολύ μονοκόματος βρε παιδί μου και πολύ ευγενικός για έλληνας πολιτικός.
  Πού να σταθεί εκεί μέσα που υπάρχει ο ανθός της διανόησης και της ευφράδειας;
  Λίγος μπροστά στα μεγαθήρια που παρακολουθήσαμε στις τελευταίες συνεδριάσεις και μας καθήλωσαν με τον λόγο τους.
  Και επειδή πολιτικά πιά δεν γίνεται να τον κρίνουν οι αντίπαλοί του, γιατί τώρα οι μεν ακολουθούν πολύ πιο πιστά από εκείνον τα μνημόνια και πανηγυρίζουν για το πρωτογενές πλεόνασμα, που εκείνος με κόστος κατάφερε, οι δε καταλαβαίνουν ότι και το νόμισμα είναι τελικά φετίχ αλλά και από την ευρωζώνη δεν γίνεται να βγούμε, όπως έταζαν, τώρα του κάνουν σκληρή κριτική για το αν τρώει καμιά φορά σε ταβέρνα, αν αθλείται, αν μιλάει, αν συναντιέται με ξένους ηγέτες, αν πηγαίνει σε ξένα πανεπιστήμια, αν ταξιδεύει, αν τολμάει τελικά και αναπνέει, αν……για να μην πω τίποτα χειρότερο.
  Όσο για το δημοψήφισμα, αφού δεν έγινε πριν το Καστελόριζο, δεν το ήθελαν οι αριστεροί δημοκράτες μετά και προτίμησαν να υποστηρίξουν τη θέση του Σαρκοζί, που μέχρι τότε έβριζαν. Ειδικά ο Κουράκης αγωνιούσε στα τηλεοπτικά δελτία τότε μήπως μας πετάξουν έξω από το ευρώ, που αυτός και το κόμμα του δεν το ήθελαν.
  Φυσικα, αν γινόταν τελικά τότε το δημοψήφισμα, μετά δεν θα είχε δουλειά ούτε ο Σαμαράς ούτε ο Τσίπρας και όλο το αντιμνημονιακό συνάφι.
  Αν ο λαός αποφάσιζε ότι ήθελε τη δανειακή σύμβαση, θα έπρεπε να το βουλώσουν και να σταματήσουν τους λαϊκισμούς, αν δεν την ήθελε θα έπρεπε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προτείνουν ρεαλιστικό σχέδιο αποφυγής της χρεοκοπίας, κάτι που φυσικά δεν είχαν.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s