ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ: «ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ»

1221_10151342142994098_24568571_n

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα θα είναι η πρόληψη κοινωνικών αντιδράσεων, καθώς τα αποτελέσματα της ύφεσης και των πολιτικών του τρίτου μνημονίου θα βάλουν σε μεγαλύτερη δοκιμασία τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο Ν.Δένδιας. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει ότι μπορεί να μην υπάρχουν λεφτά, αλλά «υπάρχει κράτος».

Της Βασιλικής Σιούτη
siouti@ependytis.gr
(δημοσιεύτηκε στον “Επενδυτή”)

Τώρα αρχίζουν τα (ακόμα πιο) δύσκολα για τους κυβερνητικούς εταίρους της Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, καθώς μετά την επίτευξη των «εθνικών στόχων» της παραμονής στο ευρώ και της εκταμίευσης των δόσεων, με τα οποία κερδίζουν ακόμα λίγο χρόνο, έρχονται αντιμέτωποι με τη διαχείριση μιας πολύ δύσκολης καθημερινότητας. Κι ενώ οι χειρισμοί για τους προηγούμενους στόχους ήταν κοινής αποδοχής, στους χειρισμούς για τα θέματα της καθημερινότητας υπάρχουν διαφορές. Τόσο ο Ευ.Βενιζέλος όσο και ο Φ.Κουβέλης ζήτησαν από τον πρωθυπουργό στην αρχή της εβδομάδας μία πιο διαλλακτική στάση με τους απεργούς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς , ενώ δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για το μονταρισμένο βίντεο με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που διοχέτευσε η Συγγρού στα ΜΜΕ.
Οι κυβερνητικοί παράγοντες της Ν.Δ δε δείχνουν να πτοούνται πάντως, καθώς, ειδικά από την κόντρα με τους απεργούς στο Μετρό, πιστεύουν ότι βγαίνουν κερδισμένοι γιατί «τα φτωχότερα οικονομικά στρώματα που πλήττονται από την απεργία, στρέφονται εναντίον των απεργών».
Ο Ευ.Βενιζέλος, που θέλει να διατηρήσει και τα όποια ερείσματα διαθέτει ακόμα η ΠΑΣΚΕ, έσπευσε να διαφοροποιηθεί στο θέμα της απεργίας στο Μετρό , ζητώντας από τον Κ.Χατζηδάκη να μην πάει σε τυφλή σύγκρουση και χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα τους. «Εμείς ζητήσαμε να μην ισχύσει το ενιαίο μισθολόγιο για τους οδηγούς και τους τεχνικούς που κάνουν 24ωρη βάρδια, καθώς δεν κάνουν την ίδια δουλειά με τον κλητήρα σε ένα γραφείο» αναφέρει συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Εξηγεί ωστόσο, ότι ενώ ο πρωθυπουργός είχε φανεί να μην έχει αντιρρήσεις για το αίτημα αυτό, όταν ο Ευ.Βενιζέλος ζήτησε να περάσει ως τροπολογία, την οποία το κόμμα του είχε ετοιμάσει, ο Γ.Στουρνάρας, την πέταξε στο γνωστό κάλαθο.
Οι διαφωνίες αυτές, ωστόσο, δεν είναι αρκετές για να δημιουργήσουν προς το παρόν, προβλήματα με τη συγκυβέρνηση, όπως δηλώνουν τα στελέχη των δύο κομμάτων.
Η Ν.Δ, παρασυρμένη από τα θετικά αποτελέσματα που εκτιμούσε ότι είχε το προηγούμενο διάστημα από την επιχείρηση «Νόμος και Τάξη» καθώς και από το δόγμα της «μηδενικής ανοχής», προσπάθησε κορυφώσει την επίθεση, εμφανίζοντας το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με το μονταρισμένο βίντεο να ενθαρρύνει την ένοπλη βία, αλλά έπεσε στην παγίδα που ετοίμασε για τον αντίπαλό της. «Σε κάθε μάχη, υπάρχουν κι άτυχες στιγμές» σχολίαζε την επόμενη μέρα συνεργάτης του πρωθυπουργού, καλύπτοντας τους υπαίτιους. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση αποστασιοποιημένου «μεταρρυθμιστή» βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ανέφερε: «Μέχρι τώρα το μήνυμα είναι θετικό: υπάρχει κράτος. Η γκάφα με το βίντεο όμως θύμισε παλιά δεξιά».

Αυτό που απασχολεί περισσότερο απ’όλα την κυβέρνηση αυτή την περίοδο, είναι το πώς θα καταφέρουν να μην υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς από εδώ και πέρα ο κόσμος θα διαπιστώνει ότι οι απώλειες που υπέστη δεν επανορθώνονται. Αντιθέτως, θα νιώσουν και τις νέες περικοπές και θα δουν την ανεργία να αυξάνεται κι άλλο. Για τους λόγους αυτούς η πρόληψη των κοινωνικών αντιδράσεων είναι πρώτη προτεραιότητα τους και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, θα συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί και με τα επικοινωνιακά επιτελεία της κυβέρνησης που δουλεύουν για το σκοπό αυτό.

Τη μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με την αποφυγή τριγμών, προκαλούν οι απολύσεις για τις οποίες πιέζει η τρόικα, καθώς πιστεύουν ότι αυτές θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τις εξελίξεις που φοβούνται και απεύχονται. Η πρόσφατη έκθεση της τρόικας δείχνει ότι θα επιμείνουν κι εδώ το βάρος των χειρισμών πέφτει στον Α. Μανιτάκη. Φοβούνται ότι αν το θέμα αυτό τους ξεφύγει, θα είναι ένα από εκείνα που θα πριμοδοτήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα άλλο θέμα το οποίο θα συζητηθεί περαιτέρω και μεταξύ των τριών αρχηγών είναι αυτό της απόκτησης ιθαγένειας. Εδώ αναμένεται να αντιδράσει η ΔΗΜΑΡ, καθώς η φιλοσοφία της είναι πολύ διαφορετική από αυτή της Ν.Δ, τα στελέχη της οποίας πιστεύουν ότι οι μετανάστες «πλήττουν την οικονομία, αυξάνουν την εγκληματικότητα και αλλοιώνουν τη σύνθεση του έθνους», κάτι που δε συμμερίζονται στο ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο στη ΔΗΜΑΡ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαρ.Αθανασίου που χειρίζεται το θέμα, πιστεύει ότι πρέπει ν’ αλλάξει το σκεπτικό της απονομής της ιθαγένειας, όπως συχνά λέει τελευταία και φαίνεται να συμφωνεί μαζί του και ο πρωθυπουργός. «Το κράτος, η εξουσία, πρέπει να την απονέμει ως επιβράβευση σε αυτούς που έχουν ενσωματωθεί στη χώρα και έχουν αποδεχθεί τον ελληνικό πολιτισμό» λέει. «Δεν μπορεί κάποιοι να βλέπουν την ιθαγένεια ως δικαίωμα του κάθε μετανάστη, ούτε να δίνεται ως κίνητρο για να ενταχθεί αυτός στην ελληνική κοινωνία» αναφέρει και προσθέτει ότι « οι μετανάστες έχουν τη δυνατότητα να τους δίνεται η άδεια μόνιμης διανομής με όλα τα δικαιώματα».
Ο χειρισμός του μεταναστευτικού και της ιθαγένειας ήταν μία από τις προϋποθέσεις που είχε βάλει η ΔΗΜΑΡ για τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν εσωκομματικές αντιδράσεις. Η Ν.Δ ωστόσο, παρ’ ότι παραβλέπει τα συμφωνηθέντα της προγραμματικής συμφωνίας σχετικά (και) με το θέμα αυτό, δεν προβλέπεται να κάνει πίσω.

* * *

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s