Ελλάδα: ευρώ ναι, μνημόνιο όχι. Κύπρος: ευρώ όχι, μνημόνιο ναι.

Οι Έλληνες κατά του μνημονίου και υπέρ του ευρώ.
Οι Κύπριοι κατά του ευρώ και υπέρ του μνημονίου.
Και στις δύο χώρες, ωστόσο, διογκώνεται η απογοήτευση για την Ευρωζώνη. Στην Ελλάδα τα ποσοστά της αρνητικής γνώμης για την ευρωζώνη και το ευρώ χτυπάνε ρεκόρ.

της Βασιλικής Σιούτη

1363560660-carnival-parade-instead-of-demonstration-against-haircut-in-cyprus_1882823

Λίγες μέρες πριν από την ευρωπαϊκή απόφαση για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο, οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα έδειχναν τις αρνητικές γνώμες για την ευρωζώνη και το ευρώ να εκτοξεύονται σε πρωτοφανή ποσοστά. Σήμερα υπάρχει πλέον η βεβαιότητα από τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές ότι η απογοήτευση από την ευρωζώνη θα διογκωθεί κι άλλο το επόμενο διάστημα, ειδικά μετά και τις κυπριακές εξελίξεις.

Στην Κύπρο αυξάνεται κι εκεί ο ευρωσκεπτικισμός , αν και η πολιτική κουλτούρα τους είναι διαφορετική, όπως και η αντιμετώπιση του ευρώ και του μνημονίου. Δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο Sigma της Κύπρου την Τετάρτη το βράδυ – η πρώτη που μέτρησε τις αντιδράσεις μετά τα πρόσφατα γεγονότα- ανέφερε ότι το 67,3% των Κυπρίων είναι υπέρ της αποχώρησης από το ευρώ και μόνο 24% είναι υπέρ.

Όπως εξηγεί ο Γιάννης Μαυρής, αυτό δεν ήταν μία έκπληξη γιατί, αν και δεν είναι τόσο γνωστό στην Ελλάδα, «οι Κύπριοι και πριν ήταν κατά του ευρώ και προτιμούσαν τη λίρα. Πάντα είχε απήχηση η πρόταση για επιστροφή σε αυτή. Έχει καταγραφεί και σε παλαιότερη δημοσκόπηση για το ΡΙΚ». «Έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο εθνικό τους νόμισμα. Δεν είναι όπως οι Έλληνες. Αντιθέτως, όμως, οι Κύπριοι ήταν υπέρ του μνημονίου. Στην Κύπρο δεν υπήρχε αντιμνημονιακό κλίμα, αντίστοιχο με αυτό της Ελλάδας, όπου η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών όμως, είναι υπέρ του ευρώ».

Στη χώρα μας, όπου η αποδοχή του ευρώ ήταν από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη πριν από μερικά χρόνια, οι αρνητικές γνώμες για την ευρωζώνη και το ευρώ σπάνε κάθε ρεκόρ τελευταία. Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της “public issue” για το «Σκάι» οι αρνητική γνώμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε το 50% (από 44% τον Σεπτέμβριο) ενώ η θετική έπεσε στο 48% (από το 52%) . Οι αρνητικές γνώμες δηλαδή που αποτυπώνονται πλέον για την Ευρώπη είναι περισσότερες από τις θετικές.

Ακόμα πιο θεαματική είναι η πτώση της δημοφιλίας του ευρώ από τον Φεβρουάριο μέχρι το Μάρτιο, σε διάστημα μόλις ενός μήνα. Η γνώμη υπέρ του ευρώ, από το 70% πήγε στο 59% και η γνώμη κατά του ευρώ, από το 28% έφτασε στο 38%. Αυξήθηκε δέκα ολόκληρες μονάδες σε ένα μήνα. «Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ εντυπωσιακά» αναφέρει ο Γιάννης Μαυρής. «Δεν έχει ξαναυπάρξει μέσα σε ένα μήνα τέτοια αλλαγή». Κατά τη γνώμη του τα ποσοστά αυτά έχουν επηρεαστεί από τα αποτελέσματα των Ιταλικών εκλογών, αλλά αν είναι έτσι, τι μπορεί να περιμένει να δει κανείς στις επόμενες δημοσκοπήσεις όπου θα έχει αποτυπωθεί και η επιρροή των κυπριακών εξελίξεων; «Περιμένουμε να ενταθεί ο ευρωσκεπτικισμός και η συζήτηση για το ευρώ. Το θέμα έχει ανοίξει εκ των πραγμάτων» αναφέρει.

Βέβαιη θεωρεί την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού σε Ελλάδα και Κύπρο και ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis.
«Οι Κύπριοι έχουν άλλη πολιτική κουλτούρα. Δεν ήταν αντίθετοι με το μνημόνιο, όπως οι Έλληνες. Σήμερα όμως παίζεται το μέλλον της χώρας τους και εξετάζουν όλα τα σενάρια. Αν η λύση για έξοδο από την κρίση απαιτήσει να βγουν από το ευρώ, θα βγουν. Είναι πραγματιστές και δεν λειτουργούν με ιδεολογικά στερεότυπα. Και η αριστερά στην Κϋπρο είναι τελείως διαφορετική. Έχει κουλτούρα διακυβέρνησης. Το ΑΚΕΛ έχει παράδοση διακυβέρνησης ως οιονεί κεντροαριστερό κόμμα, με την έννοια ότι καλύπτει και αυτό τον χώρο».
Ο Στράτος Φαναράς εκτιμά ότι ένας από τους λόγους που θα αυξηθεί ο ευρωσκεπτικισμός στην Κύπρο, είναι η πολιτική της απομόνωσης που της επιβάλλουν , παρ’ ότι εξέλεξαν ως πρωθυπουργό τον πολιτικό με τη μεγαλύτερη αποδοχή από τους ευρωπαίους εταίρους.

Στην Κύπρο καταγράφηκαν ήδη οι πρώτες δηλώσεις πολιτικών από όλα τα κόμματα, ακόμα και από το ΔΗΣΥ, που αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και δεν αποκλείουν την έξοδο από την ευρωζώνη.
Ο Γ. Λιλλήκας του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι εάν οι επιλογές που έχουν είναι να αυτοκτονήσουν ή να βγουν από το ευρώ, δεν θα αυτοκτονήσουν. Αλλά και ο Νικόλας Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ όπως και άλλοι, ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί και η προοπτική της εξόδου. Ακόμα και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος δήλωσε : «Αν είναι να καταστραφεί η Κύπρος, καλύτερα να βγούμε από το ευρώ».

Στην Ελλάδα πάντως, παρ’ ότι το 38% των Ελλήνων, πλέον, δε θέλει το ευρώ, δεν υπάρχει κανένα κόμμα που να προτείνει την έξοδο από την ευρωζώνη. Υπάρχει η τάση του «Αριστερού Ρεύματος» του Π.Λαφαζάνη, που είναι υπέρ αυτής της προοπτικής, αλλά αποτελεί μειοψηφία στο κόμμα της. Στο ΚΚΕ, πάλι μπορεί να είναι γενικά αντίθετοι, αλλά μέχρι σήμερα δεν το έθεταν ως άμεσο ζήτημα.
Ο Π.Λαφαζάνης εκτιμά ότι δημιουργείται ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, το οποίο ενδεχομένως να επηρεάσει τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
«Το λαϊκό ρεύμα που αμφισβητεί τις δομές της ευρωζώνης, αλλά και της ίδιας της Ε.Ε, είναι φυσικό να διογκώνεται εξαιτίας της κλιμακούμενης νεοαποικιακής , νεοφιλεύθερης και βαθιά αντεργατικής πολιτικής τους, η οποία φθάνει ως το σημείο να καταστρέψει ολόκληρες χώρες, όπως η Κύπρος» αναφέρει στον «Ε» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό το λαϊκό ρεύμα, ίσως, να αποδειχθεί καθοριστικό στη διαμόρφωση πολύ σύντομα προϋποθέσεων μιας βαθιάς, ριζοσπαστικής, προοδευτικής ανατροπής στη χώρα μας, ανατροπή ίσως, που μπορεί να επιταχυνθεί στην Κύπρο λόγω και των τραγικών εξελίξεων στη Μεγαλόνησο».

(δημοσιεύθηκε στον «Επενδυτή»)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s