Αυλαία για την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου

καμμενοτσιπρας

Της Βασιλικής Σιούτη

Αυλαία λοιπόν για την «πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς» που δεν ήταν ακριβώς αυτό, αφού κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το δεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ, άρα επρόκειτο για την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Των δύο αντιμνημονιακών ηγετών, που ζήτησαν την λαϊκή εντολή για να καταργήσουν την πολιτική των μνημονίων και εφτά μήνες μετά την ξαναζητάνε για να τη νομιμοποιήσουν.

Η κατάληξη αυτή, της μνημονιακής στροφής της κυβέρνησης, που επικυρώθηκε στις 14 Αυγούστου με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου λιτότητας* με νέα άδικα οριζόντια μέτρα, είχε διαφανεί από τις 20 Φεβρουαρίου με τη συμφωνία του EUROGROUP που υπέγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών με την έγκριση του πρωθυπουργού https://vassilikisiouti.wordpress.com/2015/02/21/%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CF%80%CF%8C%CE%BD/

συλλεκτικό

Από εκείνη την ημέρα και μετά, σχεδόν όλα όσα ακολούθησαν ήταν περίπου προδιαγεγραμμένα. Το δημοψήφισμα μόνο, φάνηκε ότι μπορεί να άλλαζε την κατεύθυνση μετά το ηχηρό “όχι”, αλλά τελικά αυτό δεν συνέβη, αφού η κυβέρνηση το μετέτρεψε σε “ναι”.
Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δέσμευσε τη χώρα με ένα νέο δάνειο κι ένα τριετές μνημόνιο, τα οποία δεν είχε νομιμοποίηση να φέρει, αφού είχε εκλεγεί με ένα πρόγραμμα που υποσχόταν στον ελληνικό λαό ακριβώς τα αντίθετα. Ο πρωθυπουργός δεν είχε ούτε την λαϊκή εντολή για το νέο μνημόνιο, αλλά ούτε και την έγκριση του κόμματος του, το οποίο παρέκαμψε εντυπωσιακά μέχρι τέλους.

Εχθές ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να απευθυνθεί ξανά στους πολίτες με εκλογές, για να ζητήσει την έγκρισή τους. Μόνο που ανεξάρτητα εάν εκείνος τη λάβει, το τρίτο μνημόνιο έχει ήδη εγκριθεί.
Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει σε εκλογές μόνο και μόνο για να απαλλαγεί στο κόμμα του από όσους δεν συμμορφώθηκαν με την αλλαγή της γραμμής. Είναι γεγονός ότι στο επόμενο διάστημα αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση πολλοί ακόμα μνημονιακοί νόμοι και η επίμονη άρνηση συμμόρφωσης κρίσιμου αριθμού βουλευτών δεν ήταν καλοδεχούμενη και βεβαίως ούτε βολική. Για αυτό και τώρα, θα επιδιώξει να φτιάξει μία πιο ομοιόμορφη και υπάκουη κοινοβουλευτική ομάδα.

Θα το πετύχει; Η λίστα βοηθάει, θα χρειαστούν όμως και καλά εκλογικά ποσοστά. Το επιτελείο του, όπως και οι περισσότεροι στην κυβέρνηση, δηλώνουν αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι όχι μόνο θα αυξήσει τις δυνάμεις του ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι μπορεί να κερδίσει και αυτοδυναμία. Γνωρίζουν ότι πολλοί αριστεροί ψηφοφόροι θα τους εγκαταλείψουν, αλλά εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα υπερκαλυφθεί από κεντρώους που προβλέπουν ότι θα εισρεύσουν μετά τη μετάβαση τους στον ρεαλισμό. Κάποια αξιόπιστη έρευνα που να καταδεικνύει κάτι τέτοιο, πάντως, για την ώρα δεν υπάρχει.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το τρίτο μνημόνιο και να ακολουθήσουν την ηγεσία στην αλλαγή πλεύσης, πιστεύουν ότι το ρεύμα είναι μαζί τους. Αυτό που επιθυμούν τώρα είναι να εκφράσουν το 62% του κόσμου που είπε όχι στο δημοψήφισμα. Αυτό βέβαια δεν είναι απλό γιατί θα πρέπει αφενός να παρουσιάσουν μία πολιτική πρόταση που θα καλύπτει όλον αυτόν τον κόσμο (πράγμα αδύνατο) αλλά και να υπάρξει ένα μεγάλο φάσμα πολιτικών στελεχών που θα το εκφράσει και που θα ξεπερνά τα στενότερα όρια της Αριστερής Πλατφόρμας.
Ο πυρήνας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αρνήθηκε να ψηφίσει το νέο μνημόνιο έχει ήδη τη δική του κοινοβουλευτική ομάδα, και με το όνομα “Λαϊκή Ενότητα” στήνουν τον νέο πολιτικό φορέα. Υπάρχουν όμως και άλλοι βουλευτές που δεν έχουν προσχωρήσει στο κόμμα Λαφαζάνη, παρότι αποστασιοποιούνται από τον “μνημονιακό” ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι μόνο αυτοί . Είναι κι ο Μανόλης Γλέζος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Γιάννης Μηλιός, που ταυτίστηκαν με τον αγώνα του “Όχι” αλλά δυσκολεύονται να ταυτιστούν με την πρόταση για έξοδο από την Ευρωζώνη. Πληροφορίες λένε ότι ήδη βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους και υπάρχει και μία σχετική κινητικότητα αυτές τις μέρες.

Το Φθινόπωρο η χώρα θα εισέλθει σε μία ακόμα νέα πολιτική φάση η οποία θα διαιρέσει περαιτέρω το ήδη κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δύσκολα θα αποφύγουν την τύχη που ακολουθεί όλα τα κόμματα που υιοθετούν τις πολιτικές του ΔΝΤ . Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να χάσει αρκετούς αριστερούς ψηφοφόρους και οι ΑΝΕΛ δύσκολα θα μπουν στην Βουλή. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ήδη μεγάλη αποχή.
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζοντας καλά τι έρχεται, σπεύδει σε εκλογές πριν κλείσει καλά καλά μια εβδομάδα από την ψήφιση του νέου μνημονίου για να προλάβει, πριν αρχίσουν να γίνονται αντιληπτά στην κοινωνία τα νέα μέτρα και οι νέοι φόροι, καθώς και η συνέχιση των παλιών.
Το αν θα του βγει ή όχι θα φανεί από το αποτέλεσμα, το οποίο όμως -κατά πάσα πιθανότητα- κι αυτό προσωρινό θα είναι.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500018638

Advertisements

2 Comments

  1. Η κοινωνία σώζεται κάθε φορά που ο κύκλος των κυρίαρχων της στενεύει, όταν ένα αποκλειστικότερο συμφέρον επικρατεί μπροστά στο πλατύτερο. Κάθε διεκδίκηση και της πιο απλής αστικής οικονομικής μεταρρύθμισης, του πιο συνηθισμένου φιλελευθερισμού, του πιο τυπικού ρεπουμπλικανισμού, της πιο ρηχής δημοκρατίας, τιμωρείται ταυτόχρονα σαν “απόπειρα κατά της κοινωνίας” και στιγματίζεται σαν “σοσιαλισμός”. Τελικά και οι αρχιερείς της “θρησκείας και της τάξεως” πετιούνται κι αυτοί με τις κλωτσιές από τους τρίποδες τους της Πυθίας, αρπάζονται στο σκοτάδι της νύχτας από τα κρεβάτια τους, χώνονται μέσα σε κλούβες, πετιούνται στα μπουντρούμια ή στέλνονται στην εξορία, ο ναός τους ισοπεδώνεται, το στόμα τους βουλώνεται, η πένα τους τσακίζεται, ο νόμος τους ξεσκίζεται στο όνομα της θρησκείας, της ιδιοχτησίας, της οικογένειας, της τάξεως. Αστοί φανατικοί οπαδοί της τάξεως πυροβολούνται στους εξώστες τους από μεθυσμένα μπουλούκια φαντάρων, βεβηλώνεται η ιερότητα της οικογένειας τους, βομβαρδίζονται τα σπίτια τους για διασκέδαση-στο όνομα της ιδιοχτησίας, της οικογένειας, της θρησκείας και της τάξεως. Τελικά τα αποβράσματα της αστικής κοινωνίας σχηματίζουν την ιερή φάλαγγα της τάξεως και ο ήρωας Κραπουλίνσκι μπαίνει στον Κεραμεικό σαν “σωτήρας της κοινωνίας” [Η 18 η Μπρυμαίρ, σελ. 293, στα δίτομα Διαλεχτά Έργα των Μαρξ-Έγκελς, εκδόσεις ΓΝΩΣΕΙΣ].
    Κραπουλίνσκι = ξεπεσμένος ευγενής. Αναφέρεται ο χαρακτηρισμός αυτός από τον Μαρξ στον Λουδοβίκο Βοναπάρτη.

    Reply

  2. Ο δημαγωγός και ο πολιτευόμενος χάριν του λαού είναι περισσότερο άμεμπτος από εκείνους που κακομεταχειρίζονται τον λαό δια να μη θεωρούνται δημαγωγοί. Διότι είναι αισχρό να κολακεύει κανείς το λαό για να αποκτά δύναμη, αλλά το να διατηρεί ισχύ με το να εμπνέει φόβο, να κακοποιεί και να πιέζει το λαό, δεν είναι μόνο αισχρό αλλά και άδικο [Πλούταρχος, Βίοι…, Αλκιβιάδης‒Κοριολανός‒(Κοριολανός), παραλληλισμός Αλκιβιάδη και Κοριολανού, § 1].

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s