Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το προσφυγικό πιέζουν την κυβέρνηση.

πρόσφυγες

Της Βασιλικής Σιούτη
(δημοσιεύθηκε στα “Επίκαιρα”)

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, αφού από τη μία υπάρχει η εμπλοκή με τα ανοιχτά -πλην όμως εξαιρετικά επώδυνα-θέματα που πρέπει να κλείσουν για να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση και από την άλλη το προσφυγικό πρόβλημα, για το οποίο αρκετά μέλη της κυβέρνησης δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την αγωνία τους.
Λύση χωρίς κοινωνικό κόστος, τόσο στα κόκκινα δάνεια όσο και στο ασφαλιστικό δεν φαίνεται να μπορεί να βρει η κυβέρνηση. Ούτε ανώδυνα ή κοινωνικά δίκαια ισοδύναμα κατάφερε να βρει όπως προσδοκούσε.

Οι δανειστές για το μόνο που ενδιαφέρονται και τους επισημαίνουν συνεχώς είναι να μην βγουν έξω από τους στόχους του μνημονίου αν και υποτίθεται ότι τους έχουν δώσει την ελευθερία της επιλογής ισοδυνάμων. Στην πραγματικότητα όμως, περιμένουν ότι η κυβέρνηση θα φτάσει στο τέλος -αν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση, να αποδεχθεί τη δική τους ατζέντα με την τεχνογνωσία και την κλασική συνταγή του ΔΝΤ. Κι αυτό γιατί το έργο των ισοδυνάμων που δεν βρίσκονται το έχουν δει πολλές φορές ως τώρα , από την πρώτη κιόλας περίοδο του μνημονίου, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου.

Ωστόσο, σήμερα η διαδικασία αφορά μέτρα που δεν κατάφερε να περάσει ούτε η δεξιά κυβέρνηση Σαμαρά και οι δανειστές ελπίζουν ότι θα τα καταφέρει να τα περάσει ο Τσίπρας. Την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων και γρήγορα, επισήμανε στον Αλέξη Τσίπρα τόσο ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ όσο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, που ήρθε στην Αθήνα αποκλειστικά και μόνο για να πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την καθυστέρηση που σημειώνεται.

Σε εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα όμως εξελίσσεται από μέρα σε μέρα και το μεταναστευτικό, με πολλούς υπουργούς να φοβούνται ότι μπορεί να χαθεί ο έλεγχος αν δεν ληφθούν γρήγορα αποφάσεις.
Παρά τις δηλώσεις περί ικανοποίησης που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη μίνι σύνοδο για το μεταναστευτικό, γνωρίζει καλά όπως όλοι, ότι πάλι αυτό που ήθελε η γερμανική κυβέρνηση αποφασίστηκε. Ιδιαίτεροι φόβοι εκφράζονται και για τυχόν αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας (ακόμα και από τον πολιτικό χώρο του κυβερνητικού του εταίρου) για αυτό και επιχειρήθηκε να περάσει η εικόνα ότι κάτι πολύ χειρότερο ανατράπηκε, όπως η δημιουργία μιας πόλης μεταναστών στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ποτέ δεν υπήρξε τέτοια πρόταση από την Κομισιόν, ούτε από την Γερμανία.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ως «νίκη» και ως ελληνική πρόταση την επιδότηση ενοικίου από την Ευρώπη για 20.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι « η πρόταση αυτή αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Τόσο η γερμανική κυβέρνηση πάντως, όσο και πολλές άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, βλέπουν με ιδιαίτερη καχυποψία -αν όχι με ενόχληση- την ελληνική κυβέρνηση, την οποία κατηγορούν σε μεγάλο βαθμό υπαίτια, υποστηρίζοντας ότι έδωσε το σήμα των ανοιχτών συνόρων και της χαλαρής αντιμετώπισης , με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ροή περισσότερο από το αναμενόμενο. Στην γερμανική κυβέρνηση αυτό, αν και δεν λέγεται δυνατά, είναι κάτι που έχει ειπωθεί σε πολλές κυβερνητικές συσκέψεις για το μεταναστευτικό. Τα ίδια λέχθηκαν και στο πρόσφατο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στη Μαδρίτη, όπου συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι δεξιών κυβερνήσεων. Εδώ και λίγες μέρες πάντως, αντίστοιχη κριτική περί χαλαρής στάσης, αρχίζει να δέχεται (από τους χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας και όχι μόνο) και η Άγκελα Μέρκελ

Αυτή τη στιγμή στη Γερμανία το προσφυγικό είναι το νούμερο ένα πρόβλημα, για την γερμανική κοινωνία, κάτι που αντικειμενικά ασκεί πίεση στην Μέρκελ.
Το τελευταίο διάστημα η γερμανίδα καγκελάριος έχει εγκαινιάσει μία σειρά πρωτότυπων συναντήσεων. Κάτι σαν περιοδείες σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, οι οποίες διαρκούν κάπου δύο ώρες και σε αυτές συνομιλεί με περίπου εκατό γερμανούς πολίτες που της μιλάνε για όσα τους απασχολούν και εκείνη τους ακούει και τους απαντάει. Οι συναντήσεις αυτές μεταδίδονται ολόκληρες από τη γερμανική τηλεόραση και φέρουν τον τίτλο « Να ζεις καλά στη Γερμανία». Η τελευταία και πρόσφατη συνάντηση ήταν στη Νυρεμβέργη, όπου οι περισσότεροι Γερμανοί εκδήλωναν την ανησυχία τους για το προσφυγικό, για το οποίο δέχθηκε και τις περισσότερες ερωτήσεις. Σε αυτήν την τελευταία συνάντηση, η Μέρκελ αποκάλυψε και την στρατηγική της κυβέρνησης της για το θέμα αυτό.
Τους είπε ότι η Γερμανία θα κρατήσει μόνο όσους πρόσφυγες πληρούν τις προϋποθέσεις για να μείνουν στην χώρα. Αυτοί θα μάθουν την γερμανική γλώσσα, θα τους βρουν δουλειά και θα ενταχθούν στην κοινωνική ζωή της χώρας. Οι υπόλοιποι, όπως και όσοι είναι οικονομικοί μετανάστες δεν θα μείνουν, είπε η Ανγκελα Μέρκελ κάνοντας ξεκάθαρο τον διαχωρισμό. Επίσης έδωσε μεγάλη έμφαση στο ότι όλα αυτά θα γίνουν ταχύτατα από εδώ και πέρα.

Η προστασία της Γερμανίας και της Ευρώπης όμως, υπάρχει κίνδυνος να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρο κράτησης προσφύγων και το προσφυγικό να λάβει ανεξέλεγκτες κι εκρηκτικές διαστάσεις στη χώρα.
Οι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης διαψεύδουν πάντως, ότι υπάρχει οποιοδήποτε πολιτικό παζάρι που συσχετίζει το προσφυγικό με την εφαρμογή του μνημονίου, όπως ευελπιστούν κάποιοι στην ελληνική κυβέρνηση.
Στη Γερμανία η φράση που κυριαρχεί σχετικά με το προσφυγικό είναι «Να μην χάσουμε τον έλεγχο».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s