Ο Τσίπρας στη Νέα Υόρκη

Της Βασιλικής Σιούτη

τσιπστασηκλιντ

Αυτό που έμεινε κυρίως από το ταξίδι του Τσίπρα στη Νέα Υόρκη δεν ήταν άλλο από τη δημόσια συζήτηση με τον Μπιλ Κλίντον, που οργάνωσε για αυτόν η Γιάννα Αγγελοπούλου, γενναιόδωρη χορηγός του ιδρύματος του πρώην αμερικανού προέδρου.
Και ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτική η εμφάνιση του αυτή, καθώς για πρώτη φορά ο καθένας είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει πως εκπροσωπεί τη χώρα στα δημόσια φόρα ο έλληνας πρωθυπουργός.
Η αποκάλυψη δεν αφορά καθόλου στη μετάλλαξη του, γιατί αυτή έχει συντελεστεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά στο πως ανταποκρίνεται στο νέο ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει.
Ο Μπιλ Κλίντον αφιέρωσε ένα μισάωρο στον Αλέξη Τσίπρα σε ένα event που ήταν άψογα προετοιμασμένο από την κυρία Αγγελοπούλου. Το κοινό αποτελούνταν μεταξύ άλλων και από πολυεκατομμυριούχους επενδυτές, τους οποίους ήθελε να γοητεύσει ο έλληνας πρωθυπουργός για να πείσει να επενδύσουν μερικά από τα εκατομμύριά τους στην Ελλάδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπερεκτιμώντας, όπως φάνηκε, την επάρκειά του στην αγγλική γλώσσα, επέλεξε να συνομιλήσει με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ χωρίς διερμηνέα. Η αλήθεια είναι ότι έχει σημειώσει πραγματική πρόοδο στα αγγλικά του, αλλά αυτή δεν αντιστοιχεί στην αυτοπεποίθηση του. Άλλωστε πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που πριν από δύο χρόνια σε άλλη παρουσία του στις ΗΠΑ είχε πει “frozen war” τον ψυχρό πόλεμο. Κανένας σοβαρός άνθρωπος ωστόσο, δεν τον κατηγορεί επειδή δεν ξέρει τόσο καλά αγγλικά, ώστε να μπορεί να συνομιλεί με άνεση με τον Μπιλ Κλίντον ή οποιονδήποτε άλλο. Αυτό που εξέπληξε δυσάρεστα ήταν η έλλειψη αυτογνωσίας σχετικά με την επάρκειά του σε αυτό. Λέγεται μάλιστα ότι κρύος ιδρώτας είχε λούσει τους Έλληνες που βρίσκονταν στην αίθουσα, όταν διαπίστωσαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταλάβαινε πολλά από αυτά που τον ρωτούσε ο Μπιλ Κλίντον. Γιατί η κακή εικόνα που έδινε, δεν αφορούσε μόνο τον ίδιο, αλλά και την χώρα που εκπροσωπεί.
Το πρόβλημα λοιπόν δεν ήταν τα αγγλικά του, που μια χαρά θα λυνόταν με έναν διερμηνέα και κανένας δεν θα είχε ασχοληθεί, αλλά η έλλειψη αυτογνωσίας και κρίσης.
Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό, γιατί στη συνέχεια αποκαλύφτηκε πολύ σοβαρότερο πρόβλημα. Το μεγάλο σοκ, για όσους παρακολούθησαν τη συζήτηση, ήταν όταν ο Μπιλ Κλίντον ρώτησε τον έλληνα πρωθυπουργό να του πει πού θα πρότεινε σε επενδυτές να βάλουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα και εκείνος δεν ήξερε τι να απαντήσει, με αποτέλεσμα να μην δώσει καμία απάντηση. Υποτίθεται ότι αυτό το πανάκριβο event διοργανώθηκε ακριβώς για να προσελκύσει ο έλληνας πρωθυπουργός, με τη βοήθεια του Μπιλ Κλίντον, το ενδιαφέρον των αμερικανών επενδυτών. Πως είναι δυνατόν ο Αλέξης Τσίπρας να μην μπόρεσε να απαντήσει;
Πως γίνεται να μην ξέρει ο έλληνας πρωθυπουργός σε ποιους τομείς χρειάζεται η χώρα του επενδύσεις, τη στιγμή που ακόμα και απλοί πολίτες είναι σε θέση να γνωρίζουν; Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να αγνοεί τα στοιχειώδη; Ακόμα και αν δεχθούμε -παρότι απαράδεκτο- ότι δεν γνωρίζει, πως γίνεται να μην τον προετοίμασαν οι συνεργάτες του, ώστε να απαντήσει στη μόνη σίγουρη ερώτηση που θα δεχόταν; Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια προχειρότητα και επιπολαιότητα από τον πρωθυπουργό μιας χώρας η οποία βρίσκεται σε βαθιά κρίση και χρειάζεται ιδιαίτερα ικανούς ηγέτες για να την βγάλουν από αυτήν;
Εύλογα γεννιούνται και άλλες απορίες, η μία μετά την άλλη. Αν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να σταθεί σε μία ελάχιστα απαιτητική συζήτηση, με ανθρώπους γύρω του που έχουν προετοιμάσει τα πάντα και σε περιβάλλον ελεγχόμενο για να λειτουργήσει υπέρ του, τότε πως στάθηκε όλη αυτή την επτάμηνη περίοδο των διαπραγματεύσεων απέναντι στη Μέρκελ και τον Σόιμπλε; Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι κι εκεί δεν υπήρχε η ίδια άγνοια, αμετροέπεια, προχειρότητα και επιπολαιότητα;
Η πρώτη πάντως πραγματική και αδιαμεσολάβητη εικόνα για το πώς εκπροσωπεί τη χώρα εκτός συνόρων ο έλληνας πρωθυπουργός, ήταν αυτή που είδαμε πρόσφατα με τον Μπιλ Κλίντον. Το καλό για αυτόν -όχι απαραίτητα και για τον λαό που εκπροσωπεί- είναι ότι δεν δείχνει να αποκαρδιώνεται με την αποτυχία. Την αντιμετωπίζει με χαμόγελο και άνεση, σαν να μην έχει συμβεί. Αυτό δυστυχώς δεν εξαφανίζει τις συνέπειες που έχει αυτή για όλους τους υπόλοιπους.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s