Η διπλή γλώσσα της Μέρκελ και οι αδυναμίες της κυβέρνησης βγάζουν εκτός ελέγχου το προσφυγικό για την Ελλάδα

μέρκελ

Της Βασιλικής Σιούτη

3 Μαρτίου 2016

(Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Επίκαιρα”)

Καμία αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος δεν εμπνέουν οι τελευταίες εξελίξεις. Η κυβέρνηση -σύμφωνα με όσα δηλώνουν τα στελέχη της- φέρεται να πιστεύει ότι η γερμανίδα καγκελάριος στέκεται στο πλευρό της και ότι θα ασκήσει πιέσεις στην Αυστρία και στις χώρες του Βίζεγκραντ για να ανοίξουν τα σύνορα και να περάσουν οι πρόσφυγες στη βόρεια Ευρώπη. Τίποτα τέτοιο ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα και τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών στην ΕΕ.

Αντιθέτως, τις τελευταίες μέρες υποτίθεται ότι τα σύνορα ήταν ανοιχτά, αλλά στην ουσία δεν ήταν, αφού άνοιγαν για λίγο και άφηναν να περνάνε μόλις μερικές δεκάδες, όταν στην Ελλάδα συνεχίζουν να φτάνουν καθημερινά εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Η Τουρκία ως τώρα δεν συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις της και είναι πλέον προφανές ότι παίζει ένα παιχνίδι αποσταθεροποίησης, ενθαρρύνοντας τη μετακίνηση των προσφυγικών ροών προς την ΕΕ μέσω της Ελλάδας, προκειμένου να ισχυροποιήσει τη δική της θέση και να αξιοποιήσει κυνικά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως πολιτικό εργαλείο.
Αλλά ούτε και η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις προς την ΕΕ -δεσμεύσεις πολύ βαριές είναι αλήθεια, που όταν ο πρωθυπουργός τις συμφώνησε, πολλοί απόρησαν που δέχτηκε να σηκώσει η χώρα ένα τέτοιο βάρος, ενώ εξακολουθεί να πλήττεται από την οικονομική κρίση.
Σύμφωνα λοιπόν με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις 25 Οκτωβρίου στη μίνι σύνοδο για το προσφυγικό, που έγινε στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2015 θα είχε ετοιμάσει κατάλληλους χώρους φιλοξενίας και σίτισης για 30.000 πρόσφυγες και θα διέθετε και 20.000 σπίτια για ενοικίαση με ποσά που θα πλήρωνε η ΕΕ. Παρόλα αυτά, έφτασε ο Μάρτιος του 2016 και η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη ούτε για τους μισούς από όσους συμφώνησε να φιλοξενήσει, όπως δείχνουν οι θλιβερές εικόνες σε πλατείες, λιμάνια, δρόμους και στα σύνορα.

Τα ερωτήματα που απέφυγαν οι ιθύνοντες να απαντήσουν είναι πολλά. Το βασικότερο: τι θα γινόταν από την αρχή του νέου έτους και η Ελλάδα έπρεπε να ετοιμάσει τόσους χώρους φιλοξενίας; Αφού υποτίθεται ότι είχαμε πετύχει να μείνουν τα σύνορα ανοιχτά και ότι αυτή ήταν και η επιθυμία της Γερμανίας. Αλλά προφανώς τα πράγματα δεν ήταν έτσι.
Φυσικά, η υποκρισία σχετικά με τις προθέσεις των εμπλεκόμενων γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό, χωρίς να εξαιρείται η Ελλάδα, είναι μεγάλη.

Οι χώρες του Βίζεγκραντ είπαν ανοιχτά ότι δεν θέλουν να πάρουν πρόσφυγες και κρίνονται για αυτό. Η Αυστρία είπε ότι το 2015 έδωσε άσυλο σε 90.000 πρόσφυγες και ότι δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει τόσο μεγάλο αριθμό και για το 2016. Την ίδια στιγμή ασκεί κριτική στην Ελλάδα ότι αν και διαθέτει παρόμοιο πληθυσμό ως χώρα, έχει δώσει άσυλο μόνο σε 10.000 πρόσφυγες. Η ΠΓΔΜ και η Σερβία, αν δεν έχουν πράσινο φως από τις χώρες προορισμού και τη διαβεβαίωση ότι θα έχουν τα σύνορα ανοιχτά, δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανοίξουν τα δικά τους.

Η Γερμανία υποτίθεται ότι είναι αλληλέγγυα προς την ελληνική κυβέρνηση και η Ανγκελα Μέρκελ για ένα διάστημα εμπόδισε άλλα κράτη μέλη να δημοσιοποιήσουν την δυσφορία τους για την Ελλάδα και επέβαλε να διατηρηθούν χαμηλά οι τόνοι. Όταν όμως τα πράγματα δυσκόλεψαν για εκείνη στην Γερμανία και άρχισε να δέχεται η ίδια πλέον έντονη κριτική, τότε άλλαξε στάση. Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο συμπεριφέρεται σαν να μην το έχει καταλάβει ακόμα. Εκτός εαν η στάση της αυτή είναι μέρος ενός επικοινωνιακού σχεδίου.

Αν η Μέρκελ ήθελε πραγματικά ανοιχτά σύνορα δεν θα «έκλεινε» τα δικά της επιστρέφοντας μετανάστες στην Αυστρία, όπως άρχισε να κάνει τελευταία. Αν ήθελε να φιλοξενήσει πρόσφυγες που έχουν «εγκλωβιστεί» στην Ελλάδα, αλλά την εμποδίζουν τα κλειστά σύνορα της ΠΓΔΜ, θα μπορούσε να οργανώσει καθημερινές πτήσεις τσάρτερ από την Αθήνα στο Βερολίνο. Στοιχίζουν ελάχιστα (με τις εταιρείες χαμηλού κόστους από 9,99 έως 50 ευρώ) και οπωσδήποτε πολύ λιγότερα από τα χρήματα που ζητάνε οι επιτήδειοι για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες στοιβαγμένους από την πλατεία Βικτωρίας στην Ειδομένη (100-300 ευρώ).

πρόσφυγες

Επιπλέον, για όποιον παρακολουθεί όσα συμβαίνουν, οι μάσκες σιγά σιγά πέφτουν. Ήδη η γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη τύπου που έδωσε πριν από λίγες μέρες στο Βερολίνο, μετά από τη συνάντηση της με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, είπε ξεκάθαρα ότι η ΕΕ θα πάρει τους πρόσφυγες από την Ελλάδα όταν αυτή ελέγξει τα σύνορά της και ότι πρέπει να σταματήσει η πολιτική με την οποία οι πρόσφυγες θα περνάνε τα σύνορα με ένα νεύμα. Δήλωσε επίσης ότι τώρα η Ελλάδα διαθέτει κατάλληλους χώρους για να στεγαστούν οι πρόσφυγες (έτσι την είχαν ενημερώσει) και ότι οι αιτούντες άσυλο δεν θα μπορούν να διαλέγουν αυτοί σε ποια χώρα θα πάνε.
Όλα αυτά σηματοδοτούν ξεκάθαρα τις εξελίξεις των επόμενων ημερών και φανερώνουν ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που θα εγκλωβιστεί στη χώρα μας.

Η Άνγκελα Μέρκελ , από ότι φαίνεται, διαφοροποιείται μόνο ρητορικά, καθώς η στάση της δεν διαφέρει καθόλου από εκείνη της Αυστρίας που υποτίθεται ότι είναι αντίθετες.

Στη σύνοδο της Δευτέρας τα πράγματα δεν θα είναι καλά για την Ελλάδα. Ποτέ βέβαια κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν βγήκε από ευρωπαϊκή σύνοδο στις Βρυξέλλες λέγοντας ότι ηττήθηκε. Ακόμα και όταν η χώρα προσέφευγε στο ΔΝΤ και υπέγραφε το πρώτο μνημόνιο , ο τότε πρωθυπουργός πανηγύριζε και δεχόταν συγχαρητήρια από τους ομολόγους του. Αλλά και το πρόσφατο τρίτο μνημόνιο παρουσιάστηκε σαν έντιμος συμβιβασμός. Το ίδιο και τώρα. Όπως και να παρουσιαστεί η όποια απόφαση, στην πράξη τα σύνορα θα κλείσουν ακόμα κι αν πουν ότι μένουν ανοιχτά, γιατί οι πρόσφυγες θα περνάνε πλέον με το σταγονόμετρο. Οι ροές θα συνεχιστούν, άρα ο αριθμός των εγκλωβισμένων θα μεγαλώνει. Ο Γ. Μουζάλας προετοιμάζει ήδη το κλίμα για μια εφιαλτική κατάσταση με χιλιάδες «αιχμάλωτους» πρόσφυγες και μετανάστες, που θα διαρκέσει ίσως και τρία χρόνια. Και μόνο η απόφαση της ΕΕ για βοήθεια αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης (που δεν έχει ξανασυμβεί στην ΕΕ) τα λέει όλα.

Κάποιοι ακόμα και τώρα πιστεύουν ότι οι όποιες υποχωρήσεις στο προσφυγικό μπορεί να συμβάλουν στην αποφυγή περικοπών των συντάξεων. Στο Βερολίνο αποκλείουν κατηγορηματικά τη σύνδεση αξιολόγησης και προσφυγικού. Κάποιοι μάλιστα σχολιάζουν με ιδιαίτερα ειρωνικά και φαρμακερά σχόλια τη συσχέτιση που επιδιώκουν κάποιοι, αλλά είναι βέβαιοι, υποστηρίζουν, ότι “αν γινόταν αυτό, η Ελλάδα θα εγκατέλειπε κάθε προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις”.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση είναι εντελώς αμήχανη και απούσα ως τώρα. Δεν έχει αναλάβει καμία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, περιμένοντας να λύσει το πρόβλημα η Μέρκελ, δεν έχει φτιαχτεί ούτε καν κάποιο συντονιστικό όργανο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, όπως συμβαίνει πάντα για σοβαρές έκτακτες καταστάσεις και ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου για το προσφυγικό, Αλέκος Φλαμπουράρης, ήταν εξαφανισμένος. Οι πρόσφυγες σιτίζονται από ΜΚΟ, αλληλέγγυους πολίτες και οργανώσεις -πολλές από τις οποίες δημιουργούνται καθημερινά- συνταξιούχους και μαθητές σχολείων που σπεύδουν να βοηθήσουν όπως μπορούν για να καλύψουν τα κενά της πολιτείας.
Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι οπωσδήποτε εβδομάδα εξελίξεων και πολλά θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s