Γιάννης Μαυρής: «Μην τρελαινόμαστε με τις δημοσκοπήσεις»

 

-Πύρρειος η νίκη των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015
-Μετά το δημοψήφισμα άρχισε η πτώση
-Οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν μόλις το 8% του εκλογικού σώματος
-Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόλαβε να γίνει μαζικό κόμμα
-Η Ελλάδα έχει τον πιο αυστηρό νόμο για τις δημοσκοπήσεις αλλά δεν τον εφαρμόζει

 

Μαυρής

Ένα χρόνο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ο πολιτικός αναλυτής και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue, Γιάννης Μαυρής, τις χαρακτηρίζει τακτικά επιτυχημένη κίνηση μεν, πύρρειο νίκη δε. «Η κοινωνία σταδιακά καταλαβαίνει ότι εκβιάστηκε» αναφέρει και «η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα έχει βάλει ξανά στην ημερήσια διάταξη την κρίση εκπροσώπησης».

Ο Γ. Μαυρής επισημαίνει ότι η πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε από την επομένη της αντιστροφής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 είχε ανεβάσει την επιρροή του πολύ παραπάνω από το ποσοστό που πήρε τότε, φτάνοντας μέχρι και το 60% στις δημοσκοπήσεις του πρώτου εξαμήνου του 2015. Είχε δηλαδή μία τεράστια επιρροή, η οποία είκοσι μήνες μετά έχει υποχωρήσει κοντά στο 20%. «Η ανατροπή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος δρομολογεί την απομάκρυνση σταδιακά» λέει.

Σήμερα βλέπει μεταστροφή του εκλογικού σώματος υπέρ της Ν.Δ, προβλέποντας ότι οι περισσότεροι άνω των 50 ετών θα αποδοκιμάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ενώ πολλοί νέοι θα στραφούν στην αποχή.
«Δεν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συσπειρώνει –αν και παίζει έναν ρόλο. Είναι κυρίως αποδοκιμασία της κυβέρνησης αυτό που παρατηρείται» και δεν θα πρέπει να υποτιμάτα». «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα γενικευμένο ρεύμα υπέρ της Ν.Δ» λέει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της Ν.Δ και στους δημόσιους υπαλλήλους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν μόλις το 8% του εκλογικού σώματος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει ένα ποσοστό της τάξης του 20% και αυτό δεν είναι τόσο κρατικοδίαιτο όσο νομίζουν κάποιοι» αναφέρει. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό όμως και παρά την εντύπωση που κυριαρχεί, είναι ότι, σύμφωνα με τον Γ. Μαυρή ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της Ν.Δ και στους δημόσιους υπαλλήλους. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι, βέβαια, πέραν της φαντασίωσης που υπάρχει, αποτελούν μόνο το 8% του εκλογικού σώματος. Το 8% δεν μπορεί να αλλάξει και πολλά. Όταν χάνεις μισθωτούς, συνταξιούχους, νεολαία, άνεργους, εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους, δεν μπορείς να κερδίσεις εκλογές. Θα τις χάσεις με μεγάλη διαφορά».

Για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα στελεχών που σήμερα ασκούν εξουσία. Δεν πρόλαβε να γίνει μαζικό κόμμα. Το κόμμα δεν λειτουργεί πρακτικά, δεν λειτουργούν τα όργανα, δεν λαμβάνονται συλλογικές αποφάσεις».
Όσο για το συνέδριο, ο Γ.Μαυρής αναφέρει ότι πρόκειται για «εσωκομματική διαδικασία που αφορά ομαδοποιήσεις άλλου τύπου, προσωπικού χαρακτήρα».
Ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνει «είναι ισχυρός στο κόμμα του, αλλά αποδυναμωμένος στην κοινωνία». «Η εικόνα του πρωθυπουργού ακολουθεί την μεγάλη πτωτική πορεία που ακολουθεί και η επιρροή του κόμματος».

Για τις δημοσκοπήσεις

«Οι πολιτικοί φοβούνται τις δημοσκοπήσεις. Όταν δεν πάνε καλά οι κυβερνήσεις, τους φταίνε οι δημοσκοπήσεις» αναφέρει για το θέμα ο Γ.Μαυρής ενώ υποστηρίζει ότι «Η Ελλάδα έχει το πιο αυστηρό πλαίσιο, αλλά η κυβέρνηση δεν το εφαρμόζει και δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ».
«Πως θέλουν κάποιοι να υπάρχουν εξαιρετικής ακρίβειας δημοσκοπήσεις όταν δεν έχουμε τίποτα σταθερό και τίποτα δεδομένο στη χώρα;» αναρωτιέται. «Εγώ απορώ πως οι δημοσκοπήσεις καταφέρνουν να αποτυπώσουν το κλίμα. Μην τρελαινόμαστε με τις δημοσκοπήσεις. Είναι μία επιστημονική μέθοδος. Δεν έχει βρεθεί κάποια καλύτερη. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να μυθοποιούνται οι δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις μπορούν να συνεισφέρουν. Όχι αυτά που νομίζουν οι πολιτικοί, οι οποίοι είναι και οι κύριοι υπεύθυνοι μαζί με τα ΜΜΕ για την προπαγανδιστική χρήση-όταν γίνεται».
«Δεν υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις να γίνει σοβαρή κουβέντα για τις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν είναι αυτό το μείζον θέμα. Οι δημοσκοπήσεις απασχολούν μόνο τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους και τους επαγγελματίες της πολιτικής. Ο πολίτης δεν ενδιαφέρεται. Υπάρχει υπερεκτίμηση των δημοσκοπήσεων από τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s