Η περίπτωση του Θ. Ασημακόπουλου

141212_maketa_lavrediadis-new-new-400x300
Η Proton Bank, τα εξοπλιστικά και η κεντροαριστερά

Της Βασιλικής Σιούτη

Proton Bank, πρωτοβουλίες για τη «σύγκλιση της κεντροαριστεράς», εμπόριο εξοπλιστικών… αυτά κι ακόμα περισσότερα κατάφερνε να συνδυάσει ο πολυπράγμων Θεόδωρος Ασημακόπουλος, με γνωριμίες και διασυνδέσεις στον πολιτικό κόσμο, που ξεκινούσαν από τον Λεωνίδα Κύρκο κι έφταναν μέχρι τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Γ.Παπανδρέου.

Ο Θόδωρος Ασημακόπουλος, άγνωστος μέχρι πρότινος στη δημόσια ζωή, αλλά γνωστός πολλών πολιτικών και επιχειρηματιών, φέρεται να εμπλέκεται σε διάφορες υποθέσεις από αυτές που απασχολούν τη δικαιοσύνη εσχάτως. Το σκάνδαλο της Proton και η «λίστα Λαγκάρντ» είναι οι δύο υποθέσεις που έφεραν το όνομά του στη δημοσιότητα και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για άλλη μια περίπτωση διαπλοκής α λα ελληνικά, από αυτές που δεν ήταν μέχρι σήμερα γνωστές.

Όταν ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης πέρασε τις πύλες των φυλακών του Κορυδαλλού, πολλοί θυμήθηκαν το ατυχές δείπνο που είχε διοργανωθεί πριν από τρία χρόνια στην «Αίγλη» του Ζαππείου με τιμώμενο πρόσωπο τον Λεωνίδα Κύρκο και την παρουσία των Γ.Παπανδρέου και Φ. Κουβέλη, για να συζητήσουν «τη σύγκλιση των δυνάμεων της αριστεράς με τα κόμματα του δημοκρατικού σοσιαλισμού». Στην εκδήλωση εκείνη, χορηγός ήταν ο Λ.Λαυρεντιάδης, χρέη παρουσιάστριας-οικοδέσποινας εκτελούσε η Ολγα Τρέμη, ενώ βασικό ρόλο στη διοργάνωση είχε παίξει ο Θ.Ασημακόπουλος, στενός συνεργάτης του προφυλακισμένου σήμερα επιχειρηματία, αλλά και του Λεωνίδα Κύρκου. Παρόντες ήταν κι αρκετοί ακόμα πολιτικοί που τώρα κάνουν ότι δεν τον ξέρουν.

Στην εκδήλωση εκείνη, ο Λ.Κύρκος είχε ζητήσει «εθνική ομοψυχία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και στήριξη της κυβέρνησης του Πασόκ για να βγει η χώρα από την κρίση», εκφράζοντας όπως είχε πει «μια κραυγή για την περιφρούρηση της ομαλότητας». Την επομένη, όμως, όταν δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες, η παρουσία του Λ.Λαυρεντιάδη είχε προκαλέσει αρκετά σχόλια .

Η υπενθύμιση, πριν από λίγες μέρες, της εκδήλωσης αυτής προκάλεσε την ενόχληση του Ανδρέα Παπαδόπουλου, εκπροσώπου τύπου της ΔΗΜΑΡ, που αισθάνθηκε την ανάγκη να υπερασπιστεί τη μνήμη του Λ.Κύρκου. Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται πίσω από την ανάσυρση του γεγονότος και αρθρογραφώντας για το θέμα στο “Protagon” έγραψε: «Όσοι έχουν στοιχειώδες μυαλό ας ασχοληθούν με τα κείμενα, τις παρακαταθήκες και τον τρόπο ζωής του Κύρκου και ας αφήσουν τις αθλιότητες με τον Λαυρεντιάδη, ιδίως όταν γνωρίζουν την άπωση που είχε ο Λεωνίδας για τη διαπλοκή και την προκλητική επίδειξη πλούτου».

Η αλήθεια είναι ότι ουδείς κατηγόρησε το Λ.Κύρκο για διαπλοκή και πολυτελή βίο , αλλά ούτε o Λ.Κύρκος αμφισβήτησε τη σχέση του με τον Θ.Ασημακόπουλο, για τον οποίο ο ίδιος ίσως και να αγνοούσε ότι υπήρξε μέλος του Δ.Σ της Proton Bank, συνεργάτης του Λαυρεντιάδη, αντιπρόσωπος εταιρείας εξοπλιστικών κτλ . Αλλά «εδώ βρίσκονται οι ευθύνες των συνεργατών του, όπως ο Α.Παπαδόπουλος και ο Σπ.Λυκούδης, οι οποίοι έπρεπε να τον προστατεύσουν » παρατηρούν κάποια άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ σήμερα.

Ο Λ. Κύρκος, προφανώς, ενημερώθηκε ότι υπήρξαν κάποια αρνητικά σχόλια και για αυτό είχε νιώσει την ανάγκη την επόμενη μέρα να δώσει εξηγήσεις. Από τη δήλωσή του όμως, μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι δεν τον είχαν ενημερώσει ακριβώς για τα είδη των σχολίων αλλά ούτε και για τον ρόλο του συνεργάτη του: «Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι, με πρώτο τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, μετείχαν στην εκδήλωση, που πιστεύω ότι συνέβαλε στο κλίμα ομοψυχίας και στη μετάδοση του μηνύματος του πρωθυπουργού για την κινητοποίηση όλων για την αντιμετώπιση της σημερινής εξαιρετικά δυσχερούς καταστάσεως. Όσον αφορά λεπτομέρειες των σχολιασμών, ο παλαιός μου φίλος και συνεργάτης, Θόδωρος Ασημακόπουλος, δεν έχει καμία σχέση με την έκδοση των βιβλίων μου».

Αυτή ήταν η δήλωσή του όπως δημοσιεύθηκε στο TVXS, το οποίο συμπλήρωνε για τον Θ.Ασημακόπουλο ότι «ήταν συνεργάτης στο παρελθόν τόσο του κ. Λ.Κύρκου, όσο και του κ. Γ.Παπανδρέου στα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας» καθώς και ότι «ο κ. Θόδωρος Ασημακόπουλος φέρεται να έχει συνδράμει στη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο πολιτικούς άνδρες».

Πέρα από την εμπλοκή, όμως, του Θ.Ασημακόπουλου στην υπόθεση της Proton Bank, η οποία εξετάζεται από τη δικαιοσύνη, το όνομα του σχετίζεται και με τις «παράπλευρες» αποκαλύψεις της «λίστας Λαγκάρντ». Η σχέση του με τον Α.Ρωσσώνη, σύζυγο της εξαδέλφης Παπακωνσταντίνου και αντιπροσώπου εταιρείας οπλικών συστημάτων, έκανε γνωστή και τη δική του παρόμοια δραστηριότητα. Και φυσικά πέρα από τη νομιμότητα της δράσης του, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα, σχετικά με τη διαφάνεια των αναθέσεων που κέρδισε, από τη στιγμή που φέρεται να έχει υψηλές διασυνδέσεις στον πολιτικό κόσμο.

Έχει ήδη γραφτεί στον τύπο η σχέση του με την προμήθεια των 12 μεταγωγικών αεροσκαφών το 2003, όταν τον διαγωνισμό είχε κερδίσει η ιταλική εταιρεία ΑLLENIA που αντιπροσώπευε ο ίδιος.
Αρχικά είχαν παραληφθεί μόνο τα 8 από τα 12 και το 2010 η τότε ηγεσία του ΥΠΕΘΑ είχε διαπιστώσει σοβαρά τεχνικά προβλήματα και αρνούνταν την παραλαβή τους. Ο τότε γενικός διευθυντής εξοπλισμών Βαγγέλης Βασιλάκος είχε εντοπίσει τα προβλήματα και είχε επιβάλλει ρήτρες καθυστέρησης, αλλά οι Ρωσσώνης-Ασημακόπουλος πίεζαν για να παραληφθούν τα αεροσκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΘΑ, «υπήρχαν πιλοτήρια που έμπαζαν νερά ενώ σε κάποια αεροσκάφη, στο πίσω μέρος, επικρατούσαν πολικές θερμοκρασίες». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν τα αντισταθμιστικά οφέλη της προμήθειας αυτής.
Σήμερα πάντως, τόσο στο επιτελείο της ΔΗΜΑΡ όσο και στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, Γ.Παπανδρέου, οι περισσότεροι λένε ότι δεν θυμούνται τον Θ.Ασημακόπουλο. Τα ερωτηματικά ωστόσο παραμένουν, ειδικά στην υπόθεση της προμήθειας των μεταγωγικών, που αναμένεται να απασχολήσουν τη δικαιοσύνη σύντομα.

(δημοσιεύθηκε στον Επενδυτή)