Ο αποκαλυπτικός κ. Τσαβούσογλου

Η γλώσσα του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θυμίζει την οργουελιανή γλώσσα του «1984» και σίγουρα ο τρόπος που εννοεί τον διάλογο μοιάζει περισσότερο όπως τον εννοούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, παρά σε μία οποιαδήποτε δυτική δημοκρατία.

Κάθε τοποθέτηση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας βρίθει είτε από υποκρισία, είτε από ψέματα, είτε από παραλογισμούς, όταν δεν απειλεί ανοιχτά και ευθέως.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

δημοσιεύθηκε στις 18.9.2020 |

ΛIΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. κι ενώ γίνονται προσπάθειες, υποτίθεται, για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διάλογο. Ταυτόχρονα όμως βάζει όρους που δεν θα μπορούσε να δεχθεί καμία ελληνική κυβέρνηση και απαιτεί εκείνη να μη θέσει κανέναν όρο!   Αλλά η πονηριά και ο παραλογισμός δεν τελειώνουν εκεί. Η παράσταση που δίνει η τουρκική διπλωματία μοιάζει όλο και περισσότερο με θέατρο του παραλόγου.

Αρκεί να ανατρέξει κανείς στα ντοκουμέντα των πρόσφατων ομιλιών και των άρθρων για να το διαπιστώσει.   Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για παράδειγμα, χαρακτήρισε ως πολύ θετικά τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αρχίσει ο διάλογος, ο οποίος όμως, όπως είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, θα πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από την υφαλοκρηπίδα, τη μειονότητα της δυτικής Θράκης, την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και πλήθος άλλων θεμάτων που βάζει μόνο η Άγκυρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως (όπως και όλη η ελληνική πολιτική ηγεσία) δηλώνει κάθε φορά έτοιμος για διάλογο «μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ». Άρα, πώς χαρακτηρίζει θετικά τα μηνύματα που δεν αποδέχεται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου;   Κάθε τοποθέτηση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας βρίθει είτε από υποκρισία, είτε από ψέματα, είτε από παραλογισμούς, όταν δεν απειλεί ανοιχτά και ευθέως. «Η Αθήνα δεν κατάφερε να βρει στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα» είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό CNN Turk, όταν μέχρι πρότινος τη χαρακτήριζε κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης που της κάνουν τα χατίρια.

(συνέχεια)

Leave a comment